Praha Jeruzalém

Izrael je připraven nahradit Rusko v době, kdy Evropa diverzifikuje své energetické zdroje.

Autor: David Hellerman, World Israel News, 16. května 2022

Izrael zvyšuje těžbu zemního plynu v naději, že získá dohodu o dodávkách do Evropy, informovala v pondělí agentura Reuters.

Zpráva přichází v souvislosti s tím, že Evropa snižuje svou energetickou závislost na Rusku. Ceny ropy vzrostly poté, co Evropa navrhla zákaz dovozu ruské ropy. Před ruskou invazí na Ukrajinu na konci února se Evropa spoléhala na Rusko přibližně z 25 % své potřeby ropy.

Podle agentury Reuters Izrael v současné době čerpá 20 miliard metrů krychlových plynu ze svých podmořských zásob a je připraven toto množství „v příštích několika letech zdvojnásobit“, protože se rozšiřují a uvádějí do provozu další plynové projekty.

V současné době se izraelský plyn využívá především na domácím trhu nebo se prodává do Egypta a Jordánska.

Začátkem května oznámila společnost Energean, která se zabývá průzkumem plynu, že v izraelské podmořské průzkumné oblasti Athena nalezla podle svých odhadů 8 miliard metrů krychlových plynu.

Nález znamenal první objev z vrtných licencí, které v roce 2017 vydal tehdejší ministr energetiky Yuval Steinitz. Zvýšil také celkové množství potvrzeného plynu v izraelské výlučné ekonomické zóně na moři na 800 miliard metrů krychlových.

Vzhledem k tomu, že Evropa usiluje o diverzifikaci svých energetických zdrojů, Turecko se uchází o spolupráci s Izraelem, aby mohlo dodávat plyn na kontinent.

18.05.2022 05:22 Daniel Žingor155Zdroj: World Israel News

Klíčová slova