Praha Jeruzalém

Šéf Hamásu v Gaze Jahjá Sinvar nedávno prohlásil, že jeho teroristická skupina spolupracuje s blíže nespecifikovanými partnery na prolomení blokády.

Autor: Pesach Benson, United With Israel, 19. května 2022

Podle zprávy palestinských médií se palestinské frakce v Gaze připravují na prolomení izraelské námořní blokády pásma.

Palestinský deník Al-Kuds se sídlem v Jeruzalémě uvedl, že tyto aktivity budou probíhat po vzoru „Pochodu návratu“, série násilných palestinských demonstrací podél hranice mezi Izraelem a Gazou, které se konaly každý pátek po dobu 19 měsíců v letech 2018-2019.

Zpráva neupřesnila, kdy tato kampaň začne, ani jaká taktika za ní bude stát.

Šéf Hamásu v Gaze Jahjá Sinvár se ve svém provokativním projevu na konci dubna zmínil, že jeho teroristická organizace spolupracuje s dalšími stranami na prolomení izraelské a egyptské námořní blokády Gazy.

Sinwar neuvedl, s kým Hamás spolupracuje, ale předpokládá se, že měl na mysli Írán.

Izraelsko-egyptská blokáda byla zavedena v roce 2007, aby zabránila pašování zbraní poté, co Hamás násilně převzal kontrolu nad pásmem. Od té doby námořnictvo zmařilo řadu pokusů o pašování, naposledy v dubnu.

Izraelské námořnictvo zadržuje lodě, které se pokoušejí vplout do vod Gazy, zatímco palestinské lodě se základnou v pásmu mají v závislosti na bezpečnostní situaci zakázáno plout 10-15 námořních mil od pobřeží.

Zboží vstupující do Gazy je přepravováno po souši přes hraniční přechod Kerem Šalom. Hraniční přechod Rafáh mezi Egyptem a Gazou není uzpůsoben k odbavování velkých dodávek a Káhira jej často na delší dobu uzavírá.

V letech 2009-2018 palestinští stoupenci vypravili několik flotil v naději, že prolomí izraelskou námořní blokádu.

Nejznámější z nich byla Flotila svobody z roku 2010, jejíž největší lodí byla Mavi Marmara. Deset tureckých islamistů bylo zabito v potyčce s izraelským komandem, které loď zadrželo. Přestože organizátoři flotily tvrdili, že do Pásma Gazy dopravují humanitární pomoc, na palubě Mavi Marmara se žádné takové zásoby nenašly.

Nezávislé vyšetřování kauzy OSN (Palmerova zpráva z roku 2011) kritizovalo izraelské síly za použití nepřiměřené síly, ale potvrdilo zákonnost blokády.

22.05.2022 05:46 Daniel Žingor143Zdroj: United with Israel

Klíčová slova