Praha Jeruzalém

IDF tvrdí, že obvinění je „zcela nepodložené“; bývalý velvyslanec tvrdí, že je zpráva CNN „antisemitská“.

Autor: Tal Heinrich, 25. května 2022

Izraelští představitelé a vojenský mluvčí země odmítli závěry vyšetřování CNN ohledně smrti novinářky Al-Džazíry, které dospělo k závěru, že izraelský voják úmyslně zastřelil Shireen Abu Aklehovou.

Televize provedla vlastní vyšetřování na základě analýzy zvuku, dvou nových videozáznamů z místa činu a výpovědí osmi svědků. Výsledky naznačují, že Abu Aklehová – zabitá během přestřelky mezi izraelskými vojáky a Palestinci v Jeninu 11. května – byla „zastřelena při cíleném útoku izraelských sil“.

Izrael toto obvinění odmítl. Izraelské obranné síly uvedly, že by jakákoli smrtící palba jejich vlastních vojáků namířená na novináře byla náhodná.

„IDF by se v žádném případě nikdy nezaměřila na civilistu, zejména na člena tisku,“ řekl CNN nejmenovaný vysoký izraelský bezpečnostní představitel. „Voják IDF by nikdy nestřílel dávkou z automatické zbraně M16. Střílí kulku po kulce.“

Michael Oren, bývalý izraelský velvyslanec v USA a bývalý poslanec Knesetu, televizní stanici odsoudil za neobjektivní reportáž a označil ji za „antisemitskou“, protože se zaměřuje pouze na Izrael.

„Od roku 1990 bylo v boji zabito více než 2 600 novinářů, ale CNN vyšetřovala pouze jednoho – Palestince,“ napsal ve středu Oren na Twitteru. „Ignorujíc odmítnutí Palestinců spolupracovat na úplném vyšetřování, CNN odsoudila Izrael.“

 

„Zpráva CNN je z definice antisemitská,“ uvedl Oren s odkazem na definici antisemitismu podle Mezinárodní aliance pro připomínání holocaustu (IHRA). „V roce 2002, kdy CNN odvysílala podobně antisemitskou reportáž, (bývalý premiér) Ariel Šaron zavřel její izraelskou kancelář. Izrael se musí postavit na stranu IHRA a ADL a udělat totéž.“

Oren byl několik let přispěvatelem CNN poté, co ukončil své působení ve Washingtonu.

IDF označila tvrzení o cílené střelbě za „zcela nepodložené“ a vyzvala Palestince, aby spolu s americkými zástupci spolupracovali na forenzním vyšetření, které by definitivně určilo příčinu Abú Aklehovy tragické smrti.

„V posledních týdnech bylo v Izraeli při teroristických útocích, které pocházely z Jeninu, zabito 11 izraelských civilistů. Síly IDF operovaly v Jeninu, aby zabránily dalším teroristickým útokům, a ozbrojení Palestinci, kteří byli v oblasti rozptýleni, vypálili stovky střel bez rozdílu, ve snaze zasáhnout vojáky IDF a proměnili oblast v aktivní válečnou zónu. Tvrzení, že střelba byla úmyslná, postrádá jakýkoli základ,“ uvedl v úterý v reakci mluvčí izraelské armády. 

„Jak již IDF zmínila dříve a stále konstatují od tragické smrti Abu Aklehové, není možné dospět k pevnému závěru ohledně zdroje střelby, která ji zabila, bez dokončení důkladného a profesionálního vyšetřování, jaké v současné době IDF vede. Tvrzení o zdroji střelby, která paní Abu Aklehovou zabila, musí být pečlivě formulována a podložena pádnými důkazy. Právě o to IDF usiluje,“ dodává se v prohlášení.

Palestinští představitelé odmítli předat Izraeli kulku, která zasáhla Abú Aklehovou, ale uvedli, že jsou ochotni podělit se o výsledky vlastního vyšetřování s dalšími mezinárodními stranami. 

Zpráva CNN tvrdila, že i bez přístupu ke kulce, která zasáhla Abú Aklehovou, existují způsoby, jak určit, kdo ji zabil. S titulkem „Stříleli přímo na novinářku“ televize předložila analýzu důkazů, které údajně dokazují její tvrzení.

Článek popisoval šestnáctiminutové video, na němž je vidět, jak se Abu Aklehová odvrací před palbou kulek. Na záběrech je podle ní vidět přímý výhled na izraelský vojenský konvoj.

„Na té ulici jsme viděli asi čtyři nebo pět vojenských vozidel, z nichž trčely pušky, a jedno z nich střílelo na Shireen. Stáli jsme přímo tam a viděli jsme to. Když jsme se k ní pokusili přiblížit, stříleli na nás. Snažil jsem se přejít ulici, abych jí pomohl, ale nešlo to,“ řekl Salim Awad, očitý svědek, který video natočil.

Vyšetřování CNN konzultovala s Chrisem Cobbem-Smithem, britským armádním veteránem, kterého televize označila za odborníka na střelné zbraně. Cobb-Smith prozkoumal fotografie stop po kulkách na stromě v místě, kde byl Abu Akleh zasažen. Domnívá se, že byla zabita spíše řízenými, cílenými výstřely než „dávkou automatické střelby“.

„Množství stop po zásahu na stromě, kde Shireen stála, dokazuje, že nešlo o náhodný výstřel, ale o cílenou střelbu,“ řekl.

Cobb-Smith naznačil, že takové výstřely musely pocházet od izraelských sil, a ne od palestinských „náhodných sprejerů“.

„Poměrně těsné seskupení střel naznačuje, že Shireen byla záměrně zaměřena cílenými střelami a nestala se obětí náhodné nebo zbloudilé palby,“ dodal.

Deník Times of Israel uvedl, že počáteční vyšetřování izraelské armády ohledně střelby přineslo dvě možnosti. První scénář naznačoval, že Abu Akleh mohla být zastřelena palestinskými ozbrojenci, kteří se nacházeli na druhé straně konvoje IDF a bez rozmyslu vypálili stovky nábojů.

Druhý scénář naznačoval, že se nejméně jeden palestinský střelec nacházel na silnici mezi jednotkami IDF a novináři, „v blízkosti“ Abú Akleh. Tento ozbrojenec údajně několikrát vystřelil na jedno z armádních vozidel a voják palbu opětoval zevnitř vozidla, přičemž použil pušku vybavenou teleskopickým zaměřovačem. Armádní vyšetřování se zaměřilo na tuto pušku, ale uvedlo, že nemůže určit, kdo zabil reportérku Al-Džazíry, aniž by porovnalo kulku s touto zbraní.

Samostatné vyšetřování agentury Associated Press považovalo za pravděpodobnější druhý scénář a tvrdilo, že Abú Akleh byla zastřelena izraelskou zbraní. Všichni svědci, kteří hovořili s agenturou AP, trvali na tom, že v oblasti mezi reportéry a armádou nebyli žádní palestinští ozbrojenci.

26.05.2022 05:47 Daniel Žingor109Zdroj: All Israel news