Praha Jeruzalém

Tisíce lidí si připomínají 55 let od sjednocení Jeruzaléma, modlí se a zpívají „Sisu et Yerushalayim“.

Od: Israel National News 28.5.22 21:55

Ministerstvo pro kulturní dědictví a Úřad pro rozvoj Jeruzaléma v sobotu večer uspořádaly sváteční modlitby na počest Dne Jeruzaléma, který připomíná 55 let od chvíle, kdy Izrael v šestidenní válce znovu dobyl oblasti Jeruzaléma, které byly v jordánských rukou.

K modlitbám a zpěvům u Západní zdi se připojilo přibližně 10 000 lidí.

Večerní modlitby se zúčastnil rabín Šmuel Rabinowitz, rabín Západní zdi a svatých míst, dále starosta Jeruzaléma Moše Lion, vedoucí izraelských mládežnických organizací a přibližně 4 000 mladých lidí, kteří jsou členy těchto organizací v Jeruzalémě a kteří v sobotu odpoledne dorazili pěšky.

Umělci Ishay Lapidot, Yitzchak Meir a Haim Israel doprovázeli modlitby písněmi a radostí.

Na začátku akce byla nad mládeží na prostranství u Západní zdi rozprostřena velká izraelská vlajka o rozloze asi 1 000 metrů čtverečních.

Rabín Rabinowitz při projevu na akci řekl: „Tajemství věčného řetězu generací spočívá v tom, že nám předávaly sen z generace na generaci. Uchovaly pro nás sen o návratu do Jeruzaléma. Díky nim jste tady vy, jste tady vy a jsem tady já. Dnes večer chci poděkovat – svým i vaším jménem – všem generacím, které přišly před námi, které snily o Jeruzalému, které o Jeruzalému psaly, které přísahaly, že se do Jeruzaléma vrátí z Etiopie, z Maďarska, z Jemenu a ze Španělska – přestože ho nikdy neviděly. Díky nim jsme se vrátili domů. Díky nim se zde dnes večer modlíme a díky nim – s pomocí B..ží – si zasloužíme, abychom se dočkali příchodu našeho spravedlivého Mošiáše (Mesiáše) a obnovy našeho svatého Chrámu, a to rychle v našich dnech, amen.“

Lion řekl: „Jeruzalém, hlavní město Izraele, je šťastný a hrdý na to, že může hostit tuto úžasnou mládež v našem milovaném městě. Odtud, z nejsvětějšího místa židovského národa, posíláme modlitby za jednotu, spolupráci a bratrství celému izraelskému lidu, ať už je kdekoli, a celému židovskému národu. Je to velká zásluha, že tu můžeme stát společně s vámi na svátek našeho milovaného hlavního města. Vyzývám celý Izrael, aby přijel do Jeruzaléma a užil si úžasnou rozmanitost, kterou naše město nabízí.“

29.05.2022 05:34 Daniel Žingor130Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova