Praha Jeruzalém

Webové stránky napojené na íránskou opozici tvrdí, že IRGC zinscenovala sebevraždu jednoho ze svých velitelů, který byl podezřelý ze špionáže.

Autor: Elad Benari 3.6.22 00:11

Zpravodajský web Iran International, který je spojen s íránskou opozicí, ve čtvrtek informoval, že v Karadži zemřel za podezřelých okolností velitel jednotky Quds Force 840 Íránských revolučních gard (IRGC).

Íránské zdroje zpravodajskému webu sdělily, že velitel, který byl jmenován jako plukovník Ali Esmailzadeh, zemřel v pondělí, když spadl ze střechy svého domu.

Zpráva poznamenala, že Esmailzadeh byl blízkým spolupracovníkem plukovníka Hassana Sayyada Khodaeiho, který byl 22. května zastřelen za volantem svého auta před svým domem v Teheránu dvěma ozbrojenci, kteří z místa činu ujeli na motorce.

Zdroje Iran International rovněž uvedly, že poté, co Esmailzadeh spadl ze střechy, byl převezen do nemocnice Šahíd Madání, kde lékaři konstatovali jeho smrt. Na základě této zprávy sdělili představitelé Revolučních gard (IRGC) Esmailzadehově rodině, že důvodem jeho smrti byla sebevražda.

Představitelé IRGC rodině dále sdělili, že svůj život ukončil kvůli psychickým problémům po rozchodu s manželkou a o svém činu zanechal vzkaz.

V případě Esmailzadeha zdroje Iran International uvedly, že po Khodaeiově zabití hledala rozvědka IRGC úniky informací z bezpečnostních složek uvnitř Quds Force a pojala podezření na Esmailzadeha, a proto se rozhodla zlikvidovat ho zorganizováním sebevražedného scénáře.

Deník New York Times minulý týden uvedl, že Izrael informoval americké představitele, že stojí za zabitím Chodáeího.

Jeden z představitelů zpravodajských služeb citovaný ve zprávě uvedl, že Izraelci Američanům sdělili, že zabití mělo být varováním pro Írán, aby zastavil operace jednotky 840, která má za úkol únosy a vraždy cizinců po celém světě, včetně izraelských civilistů a představitelů.

Írán existenci jednotky 840 nikdy nepřiznal.

IRGC odsoudila Chodáího zabití jako „zločinný teroristický čin“ a prohlásila, že již dříve v den jeho smrti rozbila „síť zločinců napojených na sionistický režim izraelské zpravodajské služby“.

Jeden z evropských bezpečnostních představitelů řekl agentuře Iran International, že Khodaei byl zodpovědný za nábor operativců pro teroristické útoky proti Izraelcům.

Zdroj uvedl, že Khodaei byl zapojen do řady teroristických operací proti Izraelcům na třech kontinentech včetně Asie, Evropy a Afriky. Patří mezi ně i útok v hlavním městě Indie Dillí 13. února 2012, při němž byla zraněna manželka diplomata.

03.06.2022 05:40 Daniel Žingor129Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova