Praha Jeruzalém

Hlavní íránský jaderný vyjednavač vyzývá Izrael, aby přestal snít o útoku na Írán.

Autor: Elad Benari, Kanada 4.6.22 1:21

Náměstek íránského ministra zahraničí a hlavní jaderný vyjednavač Alí Bagherí Kání v pátek vyzval Izrael, aby přestal snít o útoku na Írán, uvedla tisková agentura Mehr.

„Kdykoli o tom budou snít, nikdy se z takového snu neprobudí!“ řekl.

Jeho komentář přišel několik hodin poté, co se premiér Naftali Bennett setkal s generálním ředitelem Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Dr. Rafaelem Grosim, který uskutečnil rychlou návštěvu Izraele.

Bennett vyjádřil hluboké znepokojení Izraele v souvislosti s tím, že Írán pokračuje v úsilí o získání jaderné zbraně, přičemž klame mezinárodní společenství pomocí nepravdivých informací a lží.

Premiér rovněž zdůraznil naléhavou potřebu mobilizovat mezinárodní společenství k přijetí opatření proti Íránu s využitím všech prostředků, aby se Íránu zabránilo v získání jaderné zbraně.

Zdůraznil rovněž, že Izrael podporuje, aby MAAE vykonávala svůj mandát vůči Íránu profesionálně a nezávisle, a že je důležité, aby Rada guvernérů MAAE ve svém nadcházejícím rozhodnutí Íránu jasně a jednoznačně vzkázala.

Grossiho návštěva v Izraeli přichází několik dní poté, co MAAE vydala zprávu, v níž uvedla, že má stále otázky, které „nebyly objasněny“, pokud jde o předchozí neohlášený jaderný materiál ve třech íránských lokalitách pojmenovaných jako Marivan, Varamin a Turquzabad.

V samostatné zprávě MAAE odhadla, že íránské zásoby obohaceného uranu vzrostly na více než 18násobek limitu dohodnutého v dohodě se světovými mocnostmi z roku 2015.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Saíd Chatibzadeh později prohlásil, že MAAE byla při sestavování zpráv ovlivněna Izraelem.

„Tato zpráva žel neodráží realitu jednání mezi Íránem a MAAE,“ řekl novinářům.

 

„Není to spravedlivá a vyvážená zpráva,“ řekl a dodal: „Očekáváme, že to bude napraveno.“

„Obáváme se, že politický tlak vyvíjený sionistickým režimem a některými dalšími aktéry způsobil, že se běžná cesta zpráv agentury změnila z technické na politickou,“ obvinil Khatibzadeh.

V pátek po Bennettově setkání s Grossim íránský ministr zahraničí Hosejn Amir-Abdollahian prohlásil, že Grossiho návštěva Izraele „je v rozporu s objektivním postavením agentury“.

Pohrozil také, že „jakákoli akce Spojených států a tří evropských zemí v agentuře se nepochybně setká s odpovídající, účinnou a okamžitou odpovědí Íránu“.

05.06.2022 05:20 Daniel Žingor144Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova