Praha Jeruzalém

Izrael a Turecko zabránily plánovanému íránskému teroristickému útoku na izraelské cíle v Turecku. Cestovní doporučení však zůstává v platnosti.

Autor: David Rosenberg 12.6.22 16:51

Íránský teroristický útok namířený proti Izraelcům v zahraničí byl minulý měsíc zmařen, podle listu Kan.

Izraelský vojenský cenzor v neděli odpoledne povolil zveřejnění podrobností o íránském spiknutí v Turecku, které bylo minulý měsíc zmařeno společným izraelsko-tureckým úsilím.

Zpráva uvádí, že plánovaný teroristický útok byl zaměřen na Izraelce v Turecku. Vysoce postavený izraelský představitel řekl listu Walla, že íránská teroristická buňka plánovala únos Izraelců.

Minulý měsíc vydal protiteroristický odbor izraelské Rady národní bezpečnosti cestovní doporučení, v němž varoval izraelské občany, aby nenavštěvovali Turecko s odkazem na bezpečnostní rizika ze strany Íránu.

Doporučení bylo vydáno poté, co Írán slíbil pomstít smrt důstojníka íránských revolučních gard zastřeleného minulý týden v Teheránu.

Navzdory zmaření plánovaného íránského útoku zůstává cestovní doporučení stále v platnosti.

Bezpečnostní představitelé koncem května uvedli, že v Turecku působí íránská teroristická buňka a že více než 100 izraelských občanů v Turecku bylo považováno za potenciální cíle íránské teroristické buňky.

Podle zprávy kanálu Channel 12 byli izraelští občané varováni, že se na ně íránští teroristé zaměřují.

V Turecku se v současné době nachází odhadem 40 000 Izraelců.

13.06.2022 05:20 Daniel Žingor168Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova