Praha Jeruzalém

Studenti tvrdí, že cílem je „obrátit karty“ a zaměřit pozornost tam, kam patří – na palestinský apartheid.

Autor: Tal Heinrich 12. června 2022

Proizraelští studenti v Americe a Evropě zahájili novou iniciativu, jejímž cílem je bojovat proti protiizraelskému narativu „apartheidu“, který se stal na univerzitních kampusech převládajícím.

Ve snaze čelit Týdnu izraelského apartheidu, který se letos konal ve dnech 21.-28. března ve Spojených státech a Kanadě, rozjíždějí proizraelští vysokoškolští aktivisté novou kampaň: „Týden palestinského apartheidu“.

Podle studentů Stanfordovy univerzity v Kalifornii je cílem této občanské iniciativy „obrátit karty“.

„Vysokoškolské kampusy nejsou příliš přátelským místem pro lidi, kteří jsou Izraelci nebo Židé,“ řekl i24 student MBA na Stanfordu Jonathan Rozenberg.

„Nejen během Týdne izraelského apartheidu jsou vysokoškolské kampusy vůči Izraeli tak nepřátelské. Ale je to jakýsi vrchol,“ pokračoval. „Nadhazují slovo ‚apartheid‘, aby šikanovali každého, kdo chodí s kipou nebo kdo otevřeně podporuje Izrael. Je to pěkně hnusné.“

Týden izraelského apartheidu, který pořádá stejnojmenná organizace (IAW), je každoroční série přednášek a shromáždění na univerzitách, která začala v Torontu v roce 2005. Podle Ligy proti hanobení se v loňském roce uskutečnilo nejméně 90 akcí IAW. Hlavním hybatelem těchto akcí byli Studenti za spravedlnost v Palestině.

Podle IAW je jejím cílem „vzdělávat lidi o povaze Izraele jako systému apartheidu“.

Protiizraelský narativ vyzývá k politické izolaci a delegitimizaci státu Izrael kvůli jeho politice vůči Palestincům.

VYSOKOŠKOLSKÝ AKTIVISTA: ČAS OBRÁTIT KARTY

Nedávný průzkum Pew Research Center sice ukázal, že většina Američanů, 84 %, toho o hnutí bojkotu, divestic a sankcí (BDS) mnoho neví a 95 % toto hnutí nepodporuje – mezi mladšími Američany je však situace jiná. Osm procent dospělých ve věku 18-29 let uvedlo, že jsou pro BDS. Je u nich téměř dvakrát vyšší pravděpodobnost, že BDS podpoří, než u ostatních věkových skupin.

„Nejdéle by všichni (proizraelští) studenti bojovali proti tvrzením. Ale tím, že jste vůbec uznali předpoklad, jste debatu prohráli,“ vysvětlil Rozenberg. „Jde o to obrátit stoly a upřít pozornost tam, kam skutečně patří, tedy na palestinský apartheid.“

Jednou z metod, jak zprostředkovat izraelský narativ, je podle Rozenberga nechat studenty procházet kolem stanů označených jako „bezpečné prostory“, které představují protiatomové kryty v Izraeli používané při raketových útocích z Gazy.

„Studenti procházejí kolem a říkají si: ‚Páni, to vykresluje jiný obrázek‘. To je reakce, kterou hledáme,“ řekl Rozenberg.

KŘÍDA NAD NENÁVISTÍ

Samostatná proizraelská komunitní iniciativa proběhla o víkendu v Dallasu, kde se konala veřejná umělecká výstava nazvaná „Chalk Over Hate“, jejímž cílem bylo zvýšit povědomí o antisemitismu a nenávistných projevech.

Víkendovou akci sponzorovala organizace Artists 4 Israel a sešlo se na ní 34 organizací, aby vyjádřily své rozhořčení nad nedávným nárůstem antisemitských incidentů.

Mezi účastníky byla i jedna křesťanská skupina, nezisková organizace Passages, která organizuje výlety amerických křesťanských studentů do Izraele a po jejich návratu domů podporuje obhajobu židovských komunit.

Na zájezd přijíždějí praktikující křesťanští vysokoškolští studenti a absolventi z celých Spojených států, aby se spojili se svými biblickými kořeny a s moderním státem Izrael. Od roku 2016 se tohoto vysoce dotovaného zájezdu, který je označován za „křesťanskou verzi“ akce „Birthright Israel“, zúčastnily tisíce studentů.

„Bylo posilující využít tak jednoduchý, ale kreativní způsob, jak se dále spojit s členy židovské komunity,“ řekl zástupce ředitele pro propagaci Passages Darion Ouliguian. 

13.06.2022 05:33 Daniel Žingor114Zdroj: All Israel news