Praha Jeruzalém

Ali Kamani a Mohammad Abdous zahynuli při různých incidentech během 24 hodin a jsou oslavováni jako „mučedníci“.

Autor: Pesach Benson, United with Israel, 13. června 2022

V neděli a v pondělí byli při samostatných incidentech během 24 hodin zabiti dva pracovníci leteckých sil Islámských revolučních gard, což Teherán přimělo k tomu, aby je vyzdvihl jako „mučedníky“.

Podle státem kontrolovaného zpravodajského serveru Tasnim News zahynul Alí Kamání v neděli při automobilové nehodě ve městě Kohmein jižně od Teheránu.

Tasnim uvedly, že Kamani zemřel „při plnění svých povinností“, aniž by uvedly další podrobnosti.

 

O několik hodin později informovala státem kontrolovaná agentura Fars News, že Mohammad Abdous byl zabit „během mise“ na základně protivzdušné obrany Semnan na severu Íránu. Abdous byl údajně zapojen do programů IRGC pro bezpilotní letouny, družice a balistické rakety.

Oba dva byli posledními zaměstnanci IRGC, kteří byli zabiti za záhadných okolností.

V květnu byl plukovník Quds Force Hassan Sayyad Khodaei zavražděn za bílého dne před svým domem v Teheránu dvěma muži na motocyklu.

Zprávy uváděly, že Khodaei byl zástupcem velitele jednotky 840 IRGC, která je údajně zodpovědná za únosy a vraždy po celém světě. V posledních letech byla íránská spiknutí proti Izraelcům zmařena na Kypru, ve Spojených arabských emirátech, Etiopii, Keni a Kolumbii.

Deník New York Times – s odvoláním na nejmenovaného představitele zpravodajských služeb neupřesněné národnosti – uvedl, že Izrael oznámil Washingtonu, že je za útok odpovědný. Izrael z úniku obviňuje Spojené státy a tvrdí, že ohrožuje životy Izraelců a zvyšuje motivaci Teheránu k pomstě.

V červnu plukovník Ali Esmailzadeh – který byl podezřelý z úniku informací, jež vedly k Chodáího vraždě, spadl ze střechy svého domu v Karadži nedaleko Teheránu. Rodině bylo řečeno, že Esmailzadeh spáchal sebevraždu kvůli „psychickému tlaku“ pramenícímu z odloučení od manželky.

Smrt Kamaniho a Abdúse přišla také v souvislosti s pátečním leteckým útokem na damašské mezinárodní letiště, který byl připsán Izraeli.

Tento úder je považován za varování Íránu poté, co Izrael obvinil IRGC z pašování raketových komponentů na civilní lety přistávající v Damašku. Izraelské Kan News uvedly, že pašované komponenty byly určeny k přeměně konvenčních raket na přesné zbraně.

Podle Syrské observatoře pro lidská práva, válečného monitoringu se sídlem v Británii, úder znemožnil použití hlavní přistávací dráhy a zničil příletové haly terminálů, které využívali íránští agenti, stejně jako komunikační věže, blíže nespecifikovanou letištní infrastrukturu a tři sklady zbraní patřící Hizballáhu.

SOHR dodala, že terminály byly určeny jako VIP prostory pro íránský personál a sloužily ke skladování pašovaných raketových komponentů.

14.06.2022 05:02 Daniel Žingor126Zdroj: United with Israel

Klíčová slova