Praha Jeruzalém

Podle zdroje se dva důstojníci, jejichž smrt byla oznámena v neděli, podíleli na „vývoji zbraní pro Hizballáh“.

Autor: Elad Benari 14.6.22 4:40

Dva důstojníci z leteckých a kosmických sil íránských Revolučních gard, jejichž smrt byla oznámena v neděli, se podíleli na „vývoji zbraní pro libanonský Hizballáh“, informovaly v pondělí Iran International.

Ali Kamani a Mohammad Abdus, oba letečtí inženýři Revolučních gard, „nezahynuli při nehodách“, jak tvrdí Islámská republika, uvedl zdroj zpravodajské stanice se sídlem v Londýně, která je spojena s íránskou opozicí.

Oba zemřeli při oddělených incidentech ve dvou různých oblastech, ale zdroj neposkytl další podrobnosti o okolnostech jejich smrti.

Z obdržených informací však vyplynulo, že oba nezemřeli v důsledku autonehody nebo nehody na pracovišti, uvádí Iran International.

Je pozoruhodné, že zdroj zdůraznil jejich roli při vývoji zbraní pro teroristickou organizaci Hizballáh.

Íránská média nejprve oznámila, že Kamani, relativně mladší důstojník, zemřel při „autonehodě při výkonu služby“ v Chomejním ve středním Íránu.

O několik hodin později přišla zpráva, že v provincii Semnán zemřel „při výkonu služby“ také další důstojník leteckých sil. V Semnanu se nachází íránské středisko pro vypouštění kosmických raket. Ve zprávách íránských médií se uvádí, že pracoval pro ministerstvo obrany.

Letecké a kosmické síly IRGC mají na starosti íránský raketový vývoj a kosmický program.

Íránské ministerstvo obrany zdůraznilo, že oba důstojníci zemřeli při výkonu služby, a bez jakéhokoli vysvětlení je označilo za „mučedníky“.

Minulý měsíc byl před svým teheránským domem zastřelen plukovník Hassan Sayyad Khodaei, příslušník sil Quds Force IRGC v Sýrii.

Druhý důstojník, plukovník Ali Esmailzadeh, byl o několik dní později nalezen mrtvý ve svém domě.

Mezitím v pondělí deník The New York Times informoval, že Írán se domnívá, že Izrael zabil dva íránské vědce, kteří zemřeli v rozmezí několika dní, otrávením jejich potravin.

Mluvčí úřadu izraelského premiéra se odmítla ke dvěma nedávným úmrtím v Íránu vyjádřit.

14.06.2022 05:13 Daniel Žingor123Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News