Praha Jeruzalém

Izrael disponuje odhadem 1 000 miliardami metrů krychlových zemního plynu v pobřežních vodách, ale nemá prostředky na jeho dodávky do Evropy.

Autor: Pesach Benson, United with Israel, 15. června 2022

Izraelský vývoz zemního plynu může hrát klíčovou roli v pomoci Evropě porazit ruské energetické „vydírání“, uvedla v úterý šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Von der Leyenová je poslední den dvoudenní návštěvy, během níž jedná s izraelskými a palestinskými představiteli. Na programu jednání má dvě bezprostředně naléhavé otázky pro Evropu: odstranění závislosti kontinentu na ruském plynu a globální potravinovou krizi způsobenou válkou na Ukrajině.

„Kreml využívá naší závislosti na ruských fosilních palivech k tomu, aby nás vydíral,“ řekla von der Leyenová na Ben-Gurionově univerzitě v Beerševě, kde jí byl udělen čestný doktorát.

„Od začátku války Rusko záměrně přerušilo dodávky plynu do Polska, Bulharska a Finska a nizozemským a dánským společnostem, což je odplata za naši podporu Ukrajině,“ uvedla.

Nátlaková taktika Moskvy však „jen posiluje naše odhodlání vymanit se ze závislosti na ruských fosilních palivech“, zdůraznila von der Leyenová.

„Evropa a Izrael jsou povinni být přáteli a spojenci,“ řekla von der Leyenová. „Protože dějiny Evropy jsou dějinami židovského národa. Nejsilnějším poutem, které sdílíme, je víra v demokracii a demokratické hodnoty.“

Než se věnovala izraelsko-evropské spolupráci v oblasti energetiky, zdůraznila, že ruská invaze na Ukrajinu je útokem na demokracii.

EU, uvedla von der Leyenová, „zkoumá způsoby, jak zintenzivnit naši energetickou spolupráci s Izraelem“, přičemž pracuje na podmořském elektrickém kabelu a plynovodu ve východním Středomoří, a označila to za „investici do energetické bezpečnosti Evropy i Izraele“.

Měla na mysli plynovod EastMed, ambiciózní projekt Izraele, Kypru a Řecka na položení nového plynovodu přes Středozemní moře. Tato iniciativa byla podkopána, když Bidenova administrativa v lednu upustila od její podpory ze strany USA, označila ji za politicky „destabilizující“ a zpochybnila její ekonomickou a ekologickou životaschopnost.

Izrael disponuje odhadem 1 000 miliardami metrů krychlových zemního plynu v moři, ale nemá prostředky na jeho dodávku do Evropy.

Izraelská ministryně energetiky Karine Elharrarová zkoumá možnosti, jak poslat svůj plyn do egyptského terminálu na zkapalněný zemní plyn poblíž Alexandrie, kde by byl zpracován a poslán lodí do Evropy. O spolupráci s Izraelem při prodeji plynu do Evropy usiluje také Turecko.

Na programu jednání von der Leyenové v Jeruzalémě a Ramalláhu byl také nedostatek potravin způsobený válkou na Ukrajině.

Před ruskou invazí dodávala Ukrajina 10 % světové pšenice. Navíc 60 % izraelské pšenice se dováželo z Ukrajiny nebo Ruska.

Podle britské nevládní organizace Oxfam Palestinská samospráva dováží 95 % pšenice, „ale nevlastní žádnou infrastrukturu pro skladování potravin, takže je nucena spoléhat se místo toho na palestinský soukromý sektor a izraelská zařízení“.

Von der Leyenová ve svém projevu rovněž přiznala rostoucí antisemitismus v Evropě.

„Život evropských Židů je… ohrožen a bojuje se o něj. Antisemitismus nezmizel. Stále otravuje naši společnost. A k antisemitským útokům dochází i dnes, v Evropě. Je to nová hrozba a je to stejné staré zlo. Každá nová generace musí převzít odpovědnost, aby se minulost nevrátila,“ řekla.

16.06.2022 05:52 Daniel Žingor274Zdroj: United with Israel

Klíčová slova