Praha Jeruzalém

Izraelští představitelé údajně hrozí bombardováním sídla syrského prezidenta, pokud nezastaví íránské pašeráky zbraní operující na území jeho země.

Od: World Israel News, 15. června 2022

Izrael varoval syrského prezidenta Bašára Asada, že jeden z jeho paláců bude bombardován, pokud bude i nadále umožňovat, aby v jeho zemi beztrestně působily íránské prostředky vyzbrojující Hizballáh, informoval saúdskoarabský list Elaph.

Výhrůžka přišla jen několik dní poté, co izraelské nálety na damašské letiště způsobily, že největší dopravní uzel v zemi byl až do odvolání uzavřen.

Ačkoli se Izrael v souladu se svou politikou vůči operacím v Sýrii a Libanonu k odpovědnosti za úder oficiálně nepřihlásil, panuje všeobecné přesvědčení, že k bombardování došlo kvůli íránským obchodníkům se zbraněmi, kteří letiště využívají k vyzbrojování Hizballáhu a dalších zástupných skupin.

Podle překladu článku v Elaphu Izrael Asadovi sdělil, že by bylo moudré, aby přestal „krýt íránské operace ve své zemi“, a vyzval ho, aby „zastavil transfer pokročilých zbraní do Sýrie“.

 

Představitelé ho také „informovali, že jeden z jeho paláců bude cílem příštího náletu izraelských stíhaček v Sýrii“.

Pozoruhodné je, že bývalý premiér Benjamin Netanjahu vydal téměř identickou hrozbu v srpnu 2017 během setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Izrael a Írán již dlouho vedou stínovou válku, která se v poslední době zřejmě ještě vyostřila. Řada významných atentátů na íránské vojenské představitele a vědce byla připsána Izraeli, což vyvolalo obavy z odvetných útoků na izraelské občany v zahraničí.

Někteří komentátoři vyzvali Sýrii, aby v reakci na bombardování letiště udeřila na Izrael.

„Domnívám se, že je více než pravděpodobné, že Sýrie za tuto poslední nehoráznou agresi odpoví, i kdyby to mělo vést k totální válce,“ napsal na arabském zpravodajském webu Rai Al Youm Abdel Bari Atwan, ostře protiizraelský palestinský spisovatel a redaktor.

„Rozsáhlá vojenská cvičení, která Asad nařídil den po útoku, naznačují, že by se odpověď mohla blížit.“

V posledních letech Izrael provedl tisíce náletů na íránská zpravodajská shromaždiště a další vojenská zařízení na území Sýrie.

17.06.2022 05:34 Daniel Žingor142Zdroj: World Israel News

Klíčová slova