Praha Jeruzalém

Kyjev/Jeruzalém – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval izraelskou vládu za to, že se nepřipojila k mezinárodním sankcím uvaleným na Rusko kvůli válce na Ukrajině. Izraelským občanům ale poděkoval za zaslanou humanitární pomoc, informovala ruská redakce BBC.

Od: ČTK, 23.06.2022, 19:13

Přestože podpora Ukrajiny je podle Zelenského mezi lidmi v Izraeli patrná, neodráží se to v konkrétních krocích izraelského kabinetu.

„Izrael se zatím žel nepřipojil k (protiruským) sankcím,“ konstatoval Zelenskyj ve svém virtuálním projevu k asi 20.000 izraelským vysokoškolským studentům a učitelům. „Jsem vděčný vašemu lidu, ale chtěli bychom podporu od vaší vlády,“ podtrhl.

 

„Je znát, že vaše společnost chápe ukrajinské potřeby. Ale co je s (vaší) vládou?“ tázal se ukrajinský lídr. Poděkoval za ukrajinské vlajky v ulicích a zaslané léky.

Izrael v květnu poslal Ukrajině 2000 helem a 500 neprůstřelných vest, které jsou podle ministerstva obrany určené záchranářům a civilním organizacím. Navzdory tlaku veřejnosti neposkytl baterie protivzdušné obrany. V poslední době Kyjev kritizoval Izrael za to, že nedal souhlas k pomoci většímu množství zraněných ukrajinských vojáků.

Zelenskyj ve svém vystoupení projevil porozumění pro speciální vztahy Izraele a Ruska, které má své vojáky v sousední Sýrii. „Víme, že to pro vás není lehká situace, ale v Polsku je to stejné, i Polsko je ohroženo Ruskem. A přesto nám poskytují zásadní logistickou podporu, přijali 2,5 milionu lidí,“ řekl Zelenskyj.

Nikdo z izraelských politiků se k jeho slovům nevyjádřil. Ukrajinský prezident své vystoupení ukončil slovy, že mu hluboce záleží na budoucích izraelsko-ukrajinských vztazích. „Máme společnou budoucnost, protože máme úžasnou minulost. Budeme si muset hledět mnoho následujících let vzájemně do očí,“ řekl.

Řada zemí a organizací včetně Evropské unie, USA, Británie, Kanady, Austrálie či Japonska uvalily zatím bezprecedentní sankce na Rusko poté, co v únoru zahájilo invazi na Ukrajinu.

24.06.2022 04:39 Daniel Žingor152Zdroj: České noviny

Klíčová slova