Praha Jeruzalém

Izraelci, který smrtelně pobodal Palestince, byl odepřen právní zástupce, což vyvolalo obavy pravicových poslanců.

Autor: Lauren Marcus, World Israel News, 26. června 2022.

Stovky Izraelců v sobotu večer protestovaly před policejní stanicí v Arielu, kde je od minulého čtvrtka zadržován Izraelec podezřelý z pobodání Palestince, který nemá přístup k právnímu zástupci.

Minulý týden Izraelec smrtelně pobodal osmadvacetiletého Alího Hasana Harba během hromadné rvačky, při níž se poblíž Arielu v severním Samaří popralo asi 40 Izraelců a Palestinců.

Teroristická skupina Hamás se k zabitému muži přihlásila jako ke svému členovi a den po jeho smrti zveřejnila plakát s Harbovou tváří umístěnou na Skalním dómu.

Policie zatkla Izraelce, jehož jméno nebylo zveřejněno a který je podezřelý, že Harbu pobodal. Vyšetřování vede Izraelská bezpečnostní agentura (ISA), která se obvykle zabývá podezřelými z terorismu a je známá spíše pod hebrejskou zkratkou Šin Bet.

Šin Bet odepřela Izraelci přístup k advokátovi. Izraelské zákony zaručují podezřelým ze spáchání trestného činu právní zastoupení jako právo, s výjimkou výjimečných situací teroru a ohrožení národní bezpečnosti.

Zapojení Šin Bet a odmítnutí umožnit muži rozhovor s právníkem naznačuje, že vyšetřování je považováno za teroristický incident.

Poslanec Simcha Rothman (Náboženský sionismus) vyjádřil v prohlášení znepokojení nad vyšetřováním a uvedl, že „ISA je pod přímou kontrolou Naftaliho Bennetta, orgán odpovědný za stížnosti vyšetřovaných spadá pod Gideona Sa’ar, a přesto se více starají o politické obraty než o ochranu Židů!“.

V sobotu večer se před policejní stanicí v Arielu shromáždil velký dav protestujících, jejichž počet se odhaduje na stovky, a vyzval úřady, aby muži umožnily právní zastoupení, uvedly Kan.

„Podmínky, za kterých je zadržován, jsou nemožné. Je to neetické,“ prohlásila na protestu rebelka Jaminy poslankyně Idit Silman.

„Děkuji vám, že jste ho přišli podpořit. Nejdůležitější je, že bojujete za naši vlast. Budeme bojovat společně,“ dodala.

V neděli odpoledne izraelská policie zatkla první Palestince podezřelé z účasti na rvačce, všichni jsou příbuzní zabitého muže.

27.06.2022 06:10 Daniel Žingor97Zdroj: World Israel News