Praha Jeruzalém

Rabín Rafael Rutman se v Budapešti podělil o své příběhy v dojemném projevu.

Autor: Maayan Hoffman 27. června 2022

Během silného projevu, který minulý týden pronesl na konferenci Evropské židovské asociace (EJA) v Budapešti vyzval ortodoxní rabín z Ukrajiny lidi na celém světě, aby svými hlasy upozornili na zvěrstva, k nimž dochází na Ukrajině a bojovali proti zlu konáním dobra.

„Nejlepší způsob, jak bojovat proti temnotě, je světlo,“ burcoval rabín Rafael Rutman, místopředseda Rady federace a ředitel mezinárodních vztahů Židovské federace Ukrajiny.

„Svět čelí velmi nejisté době,“ řekl. „Žijeme ve strachu, nevíme, zda bude oficiálně vyhlášena třetí světová válka, nebo bude nadále jen neoficiální. Mohla by eskalovat? Bude eskalovat? A nedej bože, kam až to může zajít – zajde?“

„My na Ukrajině žijeme, vidíme a cítíme tu zkázu.“

Rutman se na Ukrajinu přestěhoval před 29 lety jako emisar Chabadu-Lubaviče, který byl vyškolen pro práci se sekulárními Židy.

„Když nás Lubavičský rebe počátkem 90. let poslal na Ukrajinu … nikdo z nás neměl ani na vteřinu tušení, že bychom mohli nebo měli plánovat evakuaci mladých lidí nebo starých lidí, když jsme pod palbou,“ řekl Rutman. „Nic z toho, na co jsme se připravovali, nepředpokládalo práci, kterou děláme dnes.“

Rutman je od konce února v první linii a pomáhá starším lidem a ohroženým komunitám v zemi. V rámci dvoudenní akce EJA, která byla zaměřena na život Židů v Evropě, se podělil o ukázku svých příběhů.

Rutman uvedl, že na Ukrajině jsou miliony lidí, kteří byli vysídleni, a mimo zemi je stejně tolik lidí, kteří netuší, co je čeká zítra. Tisíce lidí byly zabity, další tisíce osiřely – a noční můru prožívají i židovské komunity po celé Ukrajině.

Řekl, že 8. března jeho tým během dvoudenní mise zachránil matku a její sedmiletou dceru a osmiměsíčního syna.

„Druhý den se nám to podařilo – v autě bylo jen šest děr po kulkách,“ popsal Rutman.

„Musel jsem přesvědčit 96letého Žida, jmenuje se Pesach, že se musí evakuovat ze svého kyjevského bytu,“ pokračoval rabín. „A on mi říká: ‚Rebe, já už jsem se jednou z Kyjeva evakuoval, a teď mě k tomu chcete nutit znovu?“ narážel na holocaust.

Rutman vzpomínal, že v pátek, v druhém týdnu války, byl povolán, aby pomohl evakuovat staršího muže. Rabín poslal auto; 83letý muž si měl během 20 minut sbalit věci.

Udělal to.

„Rodiny jsou separovány – manželky od manželů, děti od otců,“ řekl Rutman.

Někteří se obracejí k Bohu.

„V centru Kyjeva jsme měli pesachový seder s lidmi, kteří nikdy v životě nebyli na pesachovém sederu,“ řekl. „Až válka je přivedla ven.“

Kyjevští Židé se tu noc společně modlili až do pěti hodin ráno. v té době platil v Kyjevě zákaz vycházení. Lidé tedy přišli dříve a v pět hodin ráno byli požádáni policií, aby je vyprovodila do nedalekého hotelu, kde byli ubytováni.

Na Šavuot, Svátek týdnů, byl 78letý Žid z Kyjeva poprvé povolán k Tóře.

„Bylo třeba války, aby ho přivedli do synagogy,“ řekl Rutman.

„To jsou některé z radostí, kterých se snažíme držet v této bláznivé a nejisté době.“

Rabín popsal, jak mu nedávno poslali obrázek, na kterém byly tváře lidí velmi tmavé a on mohl rozeznat jen několik svíček. K fotografii, která byla zaslána prostřednictvím aplikace WhatsApp, zanechal odesílatel hlasovou zprávu: „Prosím, vyřiďte Federaci židovské obce na Ukrajině, že nám zachránila život.“

Najednou pochopil.

Když v roce 2020 propukl COVID, začala federace posílat rodinám po celé zemi „judaismus v krabici“ – šabatové dobroty jako svíčky a hroznový džus. Tyto konkrétní rodiny se rozhodly nezapálit šabatové svíčky, které jim byly poskytnuty. Ale v tento den jich používaly řady k ohřívání jídla a vody.

„To, co si myslíte, že slyšíte a vidíte ve zprávách, není ani zlomek toho, co se skutečně děje,“ zdůraznil Rutman. „Každý z vás má svůj hlas. Je vaší povinností a závazkem ho využít.“

28.06.2022 05:29 Daniel Žingor165Zdroj: All Israel news

Klíčová slova