Praha Jeruzalém

Brigádní generál Alí Násirí byl vysokým velitelem v jednotce IRGC pro ochranu informací.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 30. června 2022

Vrchní generál íránských revolučních gard (IRGC) byl tajně zatčen jako izraelský špion, informoval ve středu deník The New York Times.

Brigádní generál Ali Nasiri, který je údajně vysokým velitelem v jednotce IRGC pro ochranu informací, byl zadržen na začátku tohoto měsíce, podle představitelů v Teheránu, kteří si přáli zůstat v anonymitě, protože nebyli oprávněni mluvit na záznam, uvedl list.

Deník New York Times spojil jeho zatčení se zadržením „desítek“ členů teheránského programu vývoje raket, kteří byli podle listu před dvěma měsíci obviněni z vyzrazení utajovaných informací Izraeli, včetně konstrukčních plánů.

Před devíti dny íránská státní tisková agentura IRNA oznámila, že tři lidé, kteří byli v dubnu zatčeni za údajné „šíření tajných informací a dokumentů“, měli být obviněni z plánování atentátu na íránské jaderné vědce jménem izraelské rozvědky.

Podle izraelského zpravodajského webu Walla okresní prokurátor uvedl, že proti vězňům existuje „dostatek důkazů“ a že „někteří“ z nich se již „přiznali, že byli v kontaktu s důstojníky Mossadu“.

Soud s nimi začne „brzy“, uvedla zpráva agentury IRNA.

Írán rovněž prohlásil, že loni v říjnu rozbil další špionážní síť, jejíž členové se snažili shromažďovat „citlivé informace“ pro „regionální aktéry“, což je kódovaný termín, který zahrnuje Izrael.

Neschopnost zabránit této izraelské infiltraci, stejně jako neschopnost ochránit íránská jaderná zařízení před záhadnými výbuchy a před atentáty na špičkové íránské vědce a pracovníky IRGC, které údajně zavinil Izrael, vedly minulý čtvrtek k náhlému odvolání dlouholetého šéfa mocné zpravodajské organizace Hosejna Taeba.

Poslední kapkou pro mulláhy, jak řekl nejmenovaný izraelský představitel americkému listu, byl úspěch Jeruzaléma a Ankary při zmaření vážného íránského pokusu o únos nebo zabití izraelských turistů v Turecku v posledních týdnech.

Podle tureckých médií bylo zadrženo osm údajných spiklenců, z nichž nejméně pět bylo íránských státních příslušníků.

„Narušení bezpečnosti uvnitř Íránu a obrovský rozsah operací Izraele skutečně podkopaly naši nejmocnější zpravodajskou organizaci,“ řekl z Teheránu deníku The New York Times bývalý íránský viceprezident, který je počítán mezi reformněji smýšlející íránské politiky.

„Síla naší bezpečnosti byla vždy základním kamenem Islámské republiky a v posledním roce byla poškozena,“ dodal Mohammad Alí Abtahí, podle něhož by tento krok mohl být součástí celkového přehodnocení způsobu, jak se vypořádat s hrozbou, kterou Izrael pro Islámskou republiku představuje.

01.07.2022 04:05 Daniel Žingor122Zdroj: World Israel News

Klíčová slova