Praha Jeruzalém

Lapidův štáb potvrdil, že Jeruzalém již nezprostředkovává jednání o příměří mezi Moskvou a Kyjevem.

Od: World Israel News, 6. července 2022

Snahy Izraele o zprostředkování jednání mezi Kyjevem a Moskvou ustaly, uvedl člen doprovodu premiéra Jaira Lapida v Paříži, informoval ve čtvrtek deník Israel Hayom.

Představitel, který cestoval s Lapidem, zdůraznil, že zatímco Izrael se již nebude pokoušet zprostředkovat rusko-ukrajinské příměří, premiér by se případně mohl setkat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

„Izrael se již neúčastní zprostředkovatelských snah mezi Ruskem a Ukrajinou,“ citovaly představitele Israel Hayom.

Představitel narážel na zvýšené napětí mezi Izraelem a Ruskem poté, co Kreml znovu odsoudil izraelské akce v Sýrii.

„Navzdory hlubokým rozporům s Ruskem kvůli válce“ je premiér Lapid připraven zasednout k jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, pokračoval izraelský představitel.

Pokud jde o možný summit s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, uvedl: „Nevylučujeme to z nějakého konkrétního důvodu, ale v tuto chvíli se na žádném takovém setkání nepracuje.“

Kromě izraelských leteckých úderů na íránské cíle v Sýrii se vztahy Jeruzaléma s Moskvou ještě více vyostřily, když Kreml nařídil Židovské agentuře pro Izrael, aby okamžitě zastavila své aktivity v Rusku.

Izraelsko-ruské vztahy se zhoršily během ruské invaze na Ukrajinu, a to i přesto, že ukrajinští představitelé opakovaně obviňovali Izrael, že se nedokázal postavit na stranu západních zemí, které se proti invazi postavily.

Na počátku konfliktu se tehdejší premiér Naftali Bennett pokusil zprostředkovat příměří.

07.07.2022 05:16 Daniel Žingor105Zdroj: World Israel News

Klíčová slova