Praha Jeruzalém

Palestinský premiér Mohammad Štajeh nepředložil žádný důkaz.

Autor: David Hellerman, World Israel News, 8. července 2022

Palestinský premiér Mohammad Štayjeh prohlásil, že Izrael provádí laboratorní pokusy na tělech palestinských teroristů, což vyvolalo rázné popření ze strany izraelského ministerstva zahraničí.

Aniž by předložil jakékoliv důkazy, Štayjeh ve čtvrtek řekl: „Dozvěděli jsme se, že Izrael používá tato těla v laboratořích lékařských fakult na izraelských univerzitách. Jedná se o nestoudný útok na lidská práva a vědeckou etiku.“

To vyvolalo hlasitou odpověď izraelského ministerstva zahraničí.

„Ministerstvo zahraničí vyjadřuje zděšení nad hanlivými výroky, které jsou dalším projevem pokračujícího podněcování Palestinské samosprávy proti Izraeli. Takové podněcování podporuje prolévání krve izraelských civilistů,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Izrael často zadržuje těla Palestinců zabitých při teroristických útocích, aby odradil od budoucích útoků a aby si je ponechal jako vyjednávací žetony pro propuštění izraelských zajatců.

Rozhodnutí izraelského nejvyššího soudu z let 2019 a 2021 tuto praxi potvrdila.

Hamás v současné době zadržuje v Gaze izraelské občany Averu Mengistu a Hišama al-Sayeda a také těla dvou izraelských vojáků, Orona Šaula a Hadara Goldina.

Hamás nedávno zveřejnil video s al-Sayedem, na kterém říká, že se jeho zdravotní stav zhoršuje.

10.07.2022 05:39 Daniel Žingor65Zdroj: World Israel News

Klíčová slova