Praha Jeruzalém

Praha – Prezident Miloš Zeman se dnes v Praze omluvil svému izraelskému protějšku Jicchaku Herzogovi za postoj ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) ke zprávě komise Rady OSN pro lidská práva kritické k Izraeli.

Od: ČTK 11.7.2022 18:22

Šéf české diplomacie se kritice brání. Zopakoval, že Česko loni hlasovalo proti zřízení komise a vystoupilo s národním vysvětlujícím prohlášením. Tato pozice podle něj platí i nadále. Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) považuje Zemanovo gesto za zbytečné a za určené domácímu publiku. S Herzogem dnes jednala i ona, stejně jako šéf Senátu Miloš Vystrčil a premiér Petr Fiala (oba ODS), který se s Herzogem mimo jiné dohodl na brzkých mezivládních konzultacích.

Komise uvedla, že hlavními příčinami napětí mezi Izraelem a Palestinou je izraelská okupace palestinských území a diskriminační chování židovského státu vůči Palestincům. Konec okupace je podle autorů dokumentu klíčovým prvkem pro ukončení bojů i napětí mezi Izraelem a Palestinou.

Rezoluci podle Zemana oba prezidenti při dnešním jednání odsoudili. Český prezident uvedl, že obdržel protestní dopisy několika organizací. „Chtěl bych se proto jako hlava českého státu za tento postoj omluvit,“ řekl.

Lipavský dnes ve vyjádření pro ČTK zopakoval, že ČR je jedinou zemí EU, která na jednáních v OSN dlouhodobě konzistentně a důrazně prosazuje snížení protiizraelské agendy, snížení počtu předkládaných rezolucí a jejich větší vyváženost a faktičnost. Lipavský byl kritizován za to, že se ČR nepřipojila k zemím odsuzujícím zprávu komise. Podle ministerstva se ale ani dané země v čele s USA nezabývaly přímo zprávou komise, nýbrž jejím mandátem. V debatě byl přednesen i projev EU, do nějž ČR prosadila vyjádření obavy z širokého mandátu a trvalého charakteru vyšetřovací komise.

„Tato laciná gesta prezidenta Miloše Zemana jsou podle mě zcela zbytečná a určená především domácímu publiku,“ uvedla na dotaz ČTK k omluvě Pekarová Adamová. Zprávu komise považuje za předpojatou. „Tento postoj už koneckonců Česko vyjádřilo a nic se na tom nemění,“ zmínila.

K Zemanovi dále řekla, že když měl svůj vztah k Izraeli vyjádřit činy, „tak radši zůstal na Rhodosu s ruským agentem KGB Jakuninem, než aby přiletěl na pohřeb bývalého izraelského prezidenta Šimona Perese.“ Zeman se v roce 2016 zúčastnil konference Dialog civilizací na řeckém ostrově Rhodos, kterou uspořádal ruský podnikatel a spolupracovník prezidenta Vladimira Putina Vladimir Jakunin. Na Peresově pohřbu jej zastoupili tehdejší premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD).

Fiala ve vyjádření pro ČTK dnes uvedl, že s Lipavským o celé situaci hovořil. Dříve v České televizi poznamenal, že případnou Zemanovu omluvu nepovažuje za adekvátní. „ČR byla vždy jedním z největších spojenců Izraele a v tom budeme v plném rozsahu pokračovat,“ uvedl premiér.

Ministerský předseda s Herzogem dnes jednal zejména o rozvoji spolupráce mezi ČR a Izraelem v obraně, průmyslu, obchodu či výzkumu. Dohodli se také na brzkém mezivládním setkání. Země podobný dialog organizují od roku 2011, v hostitelské roli se země střídají. Zatím naposledy spolu vlády zasedaly v roce 2016 v Jeruzalémě, uspořádání dalšího jednání zkomplikovala vnitropolitická situace v Izraeli a poté koronavirová pandemie.

Při slavnostním obědě ve Vladislavském sále Herzog Zemanovi předal nejvyšší izraelské státní vyznamenání Medal of Honor (Řád cti). Podle certifikátu, který prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček zveřejnil na twitteru, byl Zeman oceněn za „neochvějnou podporu“ Izraele a jeho lidu nebo za jeho přínos pro přátelství mezi ČR a Izraelem. Herzog Zemanovi mimo jiné poděkoval za podporu Izraele na mezinárodních fórech i za odhodlanou podporu myšlenky přemístění českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Na Hradě dnes také jednaly národní delegace, ve kterých byli za českou stranu například ministryně obrany Jana Černochová, ministr spravedlnosti Pavel Blažek nebo ministr dopravy Martin Kupka (všichni ODS). Černochová podle twitteru obrany probírala spolupráci v obranném průmyslu nebo uplatnění českých zbrojních firem na izraelském trhu.

12.07.2022 04:48 Daniel Žingor129Zdroj: ČTK

Klíčová slova