Praha Jeruzalém

Před Bidenovou návštěvou Blízkého východu Jake Sullivan říká, že prezident bude usilovat o podporu vztahů mezi Izraelem a Saúdskou Arábií, ale „jakákoli normalizace bude dlouhý proces“.

Od: Israel National News  12. července 2022, 12:40

Poradce pro národní bezpečnost USA Jake Sullivan v pondělí hovořil s novináři před návštěvou prezidenta Joea Bidena na Blízkém východě, která se uskuteční koncem tohoto týdne.

„Během návštěvy bude Biden usilovat o prohloubení integrace Izraele v regionu. Během summitu se státy Perského zálivu v Džiddě Biden učiní klíčové prohlášení o své vizi pro Blízký východ,“ uvedl Sullivan.

Dodal, že Biden bude usilovat o podporu vztahů mezi Izraelem a Saúdskou Arábií, ale zároveň zdůraznil, že „jakákoli normalizace bude dlouhým procesem“.

Na otázku, proč se Biden během návštěvy setká s vůdcem opozice Benjaminem Netanjahuem, Sullivan odpověděl: „Tak to je standardní protokol pro setkání amerického prezidenta s vůdci napříč izraelským politickým spektrem, a důvod je jednoduchý. Je to proto, že prezident, tento prezident i předchozí prezidenti, chtěli ukázat, že vztah mezi Spojenými státy a Izraelem přesahuje politiku, přesahuje strany, nezáleží na tom, kdo je ve Washingtonu nebo kdo je v Izraeli u moci.“

Sullivan hovořil také o jednáních s Íránem o obnovení dodržování jaderné dohody z roku 2015 a na otázku, kolik času zbývá na oživení dohody, odpověděl: „V kalendáři jsme si žádné datum neoznačili. Na stole je dohoda, která je Íránu k dispozici, a Írán by měl přistoupit a tuto dohodu přijmout.“

„Írán má na výběr: může se vrátit k dodržování dohody, nebo čelit rostoucímu tlaku ze strany USA a rostoucí (globální diplomatické) izolaci, o čemž svědčí i to, že 30 zemí podpořilo (rezoluci) v Radě guvernérů MAAE,“ dodal Sullivan.

Na závěr poradce pro národní bezpečnost uvedl, že USA mají k dispozici zpravodajské informace, které naznačují, že Rusko hledá od Íránu bezpilotní letouny. Uvedl, že íránská vláda se chystá poskytnout Rusku několik bezpilotních letounů pro použití na Ukrajině a vycvičit ruské síly k používání těchto bezpilotních letounů.

 

Dodal, že není jasné, zda Írán již některé z těchto UAV Rusku dodal.

12.07.2022 05:01 Daniel Žingor92Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova