Praha Jeruzalém

Zpráva Axios: USA odmítly izraelskou žádost, aby se izraelští vládní představitelé mohli připojit k Bidenově nadcházející návštěvě palestinské arabské nemocnice v Jeruzalémě.

Od: Israel National News 12. července 2022, 3:58  

Spojené státy odmítly izraelskou žádost, aby se izraelští vládní představitelé mohli připojit k nadcházející návštěvě prezidenta Joe Bidena v palestinské arabské nemocnici Augusta Victoria v Jeruzalémě, sdělili v pondělí Baraku Ravidovi z agentury Axios čtyři izraelští představitelé.

Očekává se, že Biden navštíví nemocnici Augusta Victoria v pátek ráno, než se vydá do Betléma na setkání s předsedou Palestinské samosprávy (PA) Mahmúdem Abbásem.

V nemocnici se Biden podle izraelských představitelů setká s palestinskými občanskými aktivisty.

Očekává se také, že během návštěvy oznámí pomoc USA ve výši 100 milionů dolarů pro síť palestinských arabských nemocnic ve východním Jeruzalémě, informovaly v neděli Axios.

Podle pondělní zprávy představitelé izraelského ministerstva zdravotnictví v neděli hovořili s americkými představiteli a požádali je, zda by se k Bidenově návštěvě nemocnice mohl připojit ministr zdravotnictví Nitzan Horowitz nebo některý z izraelských zdravotnických představitelů na nižší úrovni.

Izraelští představitelé sdělili agentuře Axios, že představitelé Bidenovy administrativy tuto žádost odmítli s tím, že se jedná o „soukromou návštěvu“, nikoliv politickou.

Bílý dům na žádost o komentář nereagoval. Izraelské vládě se reakce USA nelíbila. Jeden z vysokých izraelských představitelů pro Axios uvedl, že se jedná o záležitost izraelské suverenity.

Izraelští představitelé uvedli, že v příštích dnech budou s USA dále jednat o možnosti, aby se izraelští představitelé připojili k Bidenově návštěvě nemocnice. Vysocí izraelští představitelé dodali, že se domnívají, že záležitost bude vyřešena do pátku.

Takový krok má politické důsledky, neboť návštěva amerického prezidenta ve východní části hlavního města v zásadě „rozděluje Jeruzalém“ a může být vnímána i jako neuznání svrchovanosti Izraele nad touto oblastí.

12.07.2022 05:10 Daniel Žingor137Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova