Praha Jeruzalém

Mosab Yousef, syn zakládajícího člena Hamásu, který pomáhal Izraeli zmařit sebevražedné atentáty, v nové knize odhaluje dvě podmínky, které si kladl, aby pomohl izraelským úřadům.

Od: World Israel News, 11. července 2022

Před dvanácti lety Mosab Hasan Yousef zveřejnil pozoruhodný příběh.

Syn šejka Hasana Yousefa, jednoho ze zakládajících členů teroristické organizace Hamás, Mosab se stal izraelským agentem a v letech 1997 až 2007 pomáhal tajné izraelské vnitřní bezpečnostní agentuře Šin Bet zmařit řadu teroristických útoků.

V průběhu své cesty opustil islám, konvertoval ke křesťanství a nakonec emigroval do Spojených států, kde lobboval proti Hamásu a dalším palestinským arabským teroristickým skupinám.

Yousef, přezdívaný „zelený princ“, odhalil většinu svého příběhu ve své první knize Syn Hamásu z roku 2010: Strhující příběh o teroru, zradě, politických intrikách a nemyslitelných rozhodnutích.

Nyní, 12 let po své první knize a 14 let poté, co se veřejně zřekl Hamásu, vydal Yousef druhou knihu, která vyšla v hebrejštině pod názvem Moje cesta ke svobodě.

Od vydání knihy Syn Hamásu vyměnil Yousef luxus Los Angeles za strohý život plný rozjímání, jógy a meditace a přestěhoval se do skromného bungalovu v jihovýchodní Asii.

V knize Moje cesta ke svobodě se podrobně věnuje technikám, které izraelské bezpečnostní agentury – mezi nimiž je na prvním místě Šin Bet – používají ke shromažďování informací o teroristických hrozbách, včetně toho, jak jako agent Šin Bet získával informace od teroristů z Hamásu.

Yousef si všiml svých dvou podmínek pro práci ve prospěch izraelské Šin Bet: zaprvé trval na tom, že žádní teroristé, kteří se stali terčem útoku díky jeho pomoci, nesmí být zlikvidováni, ale musí být zatčeni.

Za druhé, Júsef žádal, aby Šin Bet ušetřila jeho otce, šejka Hasana Yousefa.

V jednom případě, vzpomíná Júsuf, dostali izraelští vojáci provádějící razii příkaz neprohledávat dům, kde se spoluzakladatel Hamásu nacházel, přestože Šin Bet znala jeho přesnou polohu.

Když poté Yousef zavolal svému otci, starší Yousef nadšeně prohlásil, že jeho modlitby byly vyslyšeny, a poznamenal, že IDF prohledala všechny budovy v bloku, „kromě této“.

V roce 2019 se Yousefův mladší bratr Suheib Yousef rovněž zřekl teroristické organizace Hamás, uprchl z pásma Gazy a připojil se ke svému staršímu bratrovi v jihovýchodní Asii.

13.07.2022 04:49 Daniel Žingor304Zdroj: World Israel News

Klíčová slova