Praha Jeruzalém

Rezoluce je ozvěnou dopisu americkému prezidentovi z listopadu 2021, který podepsalo 200 republikánů Sněmovny reprezentantů a v němž se uvádí, že plán „by byl v rozporu se zákonem o velvyslanectví v Jeruzalémě z roku 1995, který byl v posledních letech potvrzen s obrovskou podporou obou stran“.

Od: All Israel News 18. července 2022

Třiadvacet republikánů ze Sněmovny reprezentantů podpořilo rezoluci proti návrhu prezidenta Spojených států Joea Bidena na znovuotevření samostatného konzulátu USA v Jeruzalémě, který by poskytoval diplomatické služby Palestincům.

Iniciativu vedl americký kongresman Lee Zeldin, který je členem zahraničního výboru Sněmovny reprezentantů, spolupředsedou Sněmovního republikánského izraelského klubu a jedním ze dvou židovských republikánů v Kongresu. Rezoluce byla navržena během Bidenovy oficiální návštěvy Blízkého východu v minulém týdnu.

„Palestinská samospráva dala jasně najevo, že její snaha o oddělené diplomatické působení ze strany Spojených států má za cíl rozdělení Jeruzaléma, čemuž měl zákon o jeruzalémském velvyslanectví z roku 1995 výslovně zabránit,“ uvedl Zeldin v tiskovém prohlášení. „Zákon uvádí, že Jeruzalém by měl být uznán za hlavní město Izraele a zůstat nerozdělený.“

„Návrh Bidenovy administrativy je jednostranným ústupkem Palestinské samosprávě výměnou za žádné ústupky na oplátku, což se opakovaně ukázalo jako neúspěšná politika,“ uvedl v tiskovém prohlášení, než se obrátil na prezidenta a Kongres.

„Prezident Biden, který cestuje do Izraele s úmyslem prosazovat tuto chybnou politiku, proti níž se izraelská vláda výslovně postavila, je fackou do tváře nejsilnějšího spojence naší země a posiluje postavení špatných aktérů v regionu,“ prohlásil Zeldin. „Kongres má povinnost dát administrativě jasně najevo, že její pokusy o obcházení zákona nebudou ignorovány ani tolerovány.“

Biden během své volební kampaně prohlásil, že znovu otevře americký konzulát, který tehdejší prezident Donald Trump uzavřel, když v roce 2018 přesunul velvyslanectví USA z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Ve středu, Bidenův první den v Izraeli, poradce pro národní bezpečnost USA Jake Sullivan uvedl, že Bidenova administrativa doufá ve znovuotevření amerického konzulátu pro Palestince ve východním Jeruzalémě, ale tady se zastavil. 

„To samozřejmě vyžaduje spolupráci s izraelskou vládou – vyžaduje to také spolupráci s palestinským vedením,“ řekl Sullivan.

Republikáni ve Sněmovně reprezentantů se dlouhodobě snaží zabránit plánům Bidenovy administrativy na znovuotevření amerického konzulátu. V dopise z listopadu 2021 adresovaném Bidenovi se 200 republikánů Sněmovny reprezentantů postavilo proti návrhu americké administrativy „otevřít generální konzulát pro Palestince ve věčném hlavním městě Izraele, Jeruzalémě“.

„Mít diplomatickou misi USA pro Palestince v Jeruzalémě by bylo v rozporu se zákonem o velvyslanectví v Jeruzalémě z roku 1995, který se stal zákonem a v posledních letech byl potvrzen s drtivou podporou obou stran,“ uvádí se v dopise. „Tento zákon stanovil, že Jeruzalém by měl být uznán za hlavní město Izraele a zůstat nerozdělený.“

V listopadovém dopise se dále uvádí, že jednat proti tomuto zákonu by bylo hanebné a bezohledné, „podkopávalo by to uznání Jeruzaléma Spojenými státy jako hlavního města Izraele a signalizovalo by to podporu rozdělení Jeruzaléma“.

„Zrovna nedávno premiér Palestinské samosprávy veřejně prohlásil, že důvodem, proč chce otevřít tento konzulát, je rozdělení Jeruzaléma,“ poznamenal dopis.

Později v listopadu více než 100 republikánů ve Sněmovně reprezentantů představilo „Zákon o dodržování zákona o velvyslanectví v Jeruzalémě z roku 1995“, který má zakázat využívání finančních prostředků na jakékoli diplomatické zařízení v Jeruzalémě kromě velvyslanectví USA v Izraeli.

19.07.2022 06:14 Daniel Žingor60Zdroj: All Israel news

Klíčová slova