Praha Jeruzalém

Zatímco jaderná dohoda s Íránem se zdá být blíže než kdykoli předtím, Mossad zřejmě volně operuje na íránském území.

Autor: Eitan Divinsky 22. července 2022 9:01 

V květnu se objevily zprávy o tom, že Mossad zajal a vyslýchal vysokého představitele Revolučních gard, který byl zajat a vyslýchán Mossadem v Íránu. Po tomto incidentu bylo rozšířeno video, na němž se tento představitel přiznává k plánování teroristických útoků proti izraelským cílům v zahraničí.

Ačkoli tato zpráva nebyla nikdy potvrzena oficiálními zdroji, renomované protirežimní médium Iran International se sídlem ve Spojeném království nedávno zveřejnilo zprávu o tom, že Mossad v Islámské republice unesl a vyslýchal dalšího vysokého představitele IRGC.

Objevilo se i další video, které údajně ukazuje, jak se tento představitel přiznává k pašování zbraní dceřiným společnostem země v zahraničí. Na videu, které odvysílal opoziční zpravodajský web, je vidět, jak Yadollah Khedmati říká domnělým vyšetřovatelům, že měl za úkol převádět zbraně, jako jsou bezpilotní letouny a rakety, do sousedních zemí i teroristickým skupinám včetně Hizballáhu.

Toto úterý jeden íránský politik prohlásil, že mnoho Íránců má pocit, že Izrael v Teheránu volně operuje.

„Mají pocit, jako by Izrael v Teheránu založil rozsáhlou organizaci a volně provozuje své operace,“ uvedl reformistický politik, kterého citoval list Financial Times.

„Izrael se zjevně zaměřuje na ‚vysoce bezpečnou‘ image Íránu, aby v očích lidí pošpinil jeho velikost,“ dodal politik.

Úřad premiéra odmítl žádost Financial Times o komentář.

Írán obviňuje Izrael z řady atentátů na íránské představitele v posledních letech. Minulý měsíc íránští představitelé sdělili deníku The New York Times, že podle Íránu Izrael zabil dva íránské vědce, kteří zemřeli v rozmezí několika dní, otrávením jejich potravin.

Tato zpráva následovala po záhadném úmrtí dvou íránských vědců z oblasti letectví a kosmonautiky, které následovalo jen několik hodin po sobě.

Írán v minulosti tvrdil, že Izrael najímá vrahy, aby zabíjeli jaderné vědce na celém Blízkém východě.

V letech 2010 až 2012 byli v Íránu zavražděni čtyři jaderní vědci a pátý přežil bombový útok. Vláda v Íránu z těchto útoků obvinila americké, britské a izraelské zpravodajské služby.

USA a Británie svou účast popřely, zatímco Izrael se k tomu nevyjádřil.

V roce 2020 Írán obvinil Izrael z útoku, při němž byl zlikvidován vysoký íránský jaderný vědec Mohsen Fakhrizadeh.

Zdá se, že tyto zprávy dokládají schopnost Izraele volně operovat na íránském území v době, kdy se jaderná dohoda s USA a dalšími světovými mocnostmi zdá být na dosah, a to navzdory pokračujícímu odporu Izraele vůči této dohodě.

24.07.2022 05:09 Daniel Žingor127Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova