Praha Jeruzalém

Ruské rakety S-300 v Sýrii nikdy nebyly během náletů vypáleny na izraelská letadla – až do letošního roku.

Autor: Pesach Benson, United with Israel, 27. července 2022

Izraelský ministr obrany v úterý potvrdil zprávu hebrejských médií, že ruské síly během květnového náletu v Sýrii vypálily na letouny izraelského letectva (IAF) vyspělou protivzdušnou obranu.

Týden po náletu Channel 13 informovaly, že Rusko vypálilo rakety S-300 na letouny IAF poté, co zasáhla cíle v severozápadní Sýrii poblíž města Masjaf.

Podle zprávy izraelská letadla již opouštěla oblast a S-300 se nepodařilo zaměřit na cílové letouny.

Na úterní konferenci pořádané Channel 13 Gantz zprávu potvrdil poté, co se ho na ni zeptal reportér Alon Ben David, který původní zprávu zveřejnil.

„Byl to ojedinělý incident,“ řekl Gantz. „Naše letouny už v oblasti vůbec nebyly.“

 

Gantz dále popsal koordinaci Izraele s Ruskem ohledně Sýrie jako „situaci, která je nyní, myslím, stabilní“.

Poté dodal: „Stále však tento příběh přezkoumáváme, jako bychom začali teprve nyní.“

Za posledních deset let provedl Izrael v Sýrii stovky leteckých úderů proti Íránu a jeho zmocněncům. Izrael a Rusko mají bezpečnostní koordinaci, aby se vyhnuly vzájemnému ostřelování, ale tato dohoda byla napjatá kvůli válce na Ukrajině.

Rusko zahájilo nasazení svých pokročilých systémů S-300 v září 2018 poté, co systém S-200 obsluhovaný syrským personálem sestřelil ruské vojenské letadlo s 15 lidmi. Moskva obvinila izraelské letectvo, že vojenský letoun použilo jako štít proti syrské obraně.

S-300 má dosah přibližně 200 km (124 mil), což umožňuje dosáhnout letiště Ben Gurion, letecké základny a kosmodromu Palmachim a dalších menších letišť.

Navzdory modernizaci, kterou média označila za „změnu hry“, však rakety S-300 nikdy nestřílely na letouny IAF, až dosud.

Podle různých zpráv z Blízkého východu zůstávají baterie pod kontrolou ruských poradců, kteří odmítají nechat Syřany střílet na Izraelce. Spekuluje se také o tom, že se Rusové obávají odhalení technologické podřadnosti S-300 tím, že by vypálili a nesestřelili žádné letadlo.

Pokud Rusové střílejí na Izrael nebo to Syřanům dovolí, bude to znamenat změnu pravidel, se kterou se bude muset Jeruzalém vypořádat.

Gantzovo potvrzení přichází také na pozadí napětí kvůli krokům Kremlu, který chce ukončit činnost Židovské agentury v Rusku.

Židovská agentura je nevládní agentura, která úzce spolupracuje s izraelskou vládou na usnadnění alije, což je hebrejský výraz pro přistěhovalectví, který odkazuje na biblický mandát k životu v Izraeli.

Moskva tvrdí, že Židovská agentura porušila zákony o ochraně osobních údajů. Izraelští představitelé tvrdí, že Rusové zasahují v reakci na izraelskou podporu Ukrajiny.

Izrael přišel o jedno letadlo v důsledku syrské palby v únoru 2018, tedy ještě před nasazením střel S-300. Během pohraniční potyčky, při níž byl na izraelském nebi zachycen íránský dron, sestřelila syrská raketa země-vzduch S-200 letoun F-16I letící na izraelské straně hranice.

Jednalo se o první sestřelení izraelského letadla nepřátelskou palbou od roku 1982. Vyšetřování IDF zjistilo, že posádka neprovedla řádné úhybné manévry.

28.07.2022 05:26 Daniel Žingor247Zdroj: United with Israel

Klíčová slova