Praha Jeruzalém

„Nikdo za nás nepovede naše války. Ani v Íránu, ani v Sýrii, ani v Gaze. V době nesnází se za Židy nikdo nepostaví.“

V rozhovoru zveřejněném v deníku Yediot Ahronot bývalý premiér Naftali Bennett odhaluje, že nemá žádné výhrady k tomu, jak jeho vláda řešila své záležitosti – počínaje zlepšením podmínek pro arabský sektor až po zahájení ofenzívy v Íránu.

Bennett uvedl, že je hrdý na způsob, jakým se koalice složená z „ideologicky polárních protikladů“ snažila „dělat to, co je nejlepší pro lid Izraele“ a „přicházet s pragmatickými řešeními“ složitých problémů. Bývalý premiér tvrdí, že byl schopen „za rok dosáhnout více než většina administrativ za celé funkční období“.

Bennett řekl, že zatímco udržoval „zdvořilý dialog“ s Američany o Íránu, Izrael přesunul boj na „íránský dvorek“, čímž přesunul konflikt z „defenzivní záležitosti na ofenzivní [útok]“. Poukazuje také na to, že i když bylo jasné, že k anexi Judeje a Samaří nedojde, nebude se mluvit ani o palestinském státu. „Ne za mé vlády,“ zdůrazňuje.

Bývalý premiér tvrdí, že Izrael je „západní stát obklopený nepřáteli ze všech stran“ a že „není prostor pro chyby“. Říká, že během jednání s Putinem a řešení války na Ukrajině překročil tenkou linii a dělal vše, co mohl, aby zajistil bezpečnost ruských Židů, aniž by rozhněval Západ.

„Rusko je vlastně naším sousedem na severovýchodě a silně ovlivňuje svobodu jednání Izraele v Íránu a Sýrii,“ zdůrazňuje Bennett. „Tvrdě jsme pracovali, abychom pomohli ukrajinskému lidu, zřídili jsme polní nemocnici a přijali tisíce uprchlíků, ale na konci dne mám [hlavní odpovědnost] vůči státu Izrael a židovskému lidu,“ pokračuje.

„Když jsem byl požádán, abych se zahalil do ukrajinské vlajky, upřímně jsem odpověděl, že jediná vlajka, kterou mám, je izraelská. Byli tací, kteří se na mě zlobili, ale dobře vím, že naše války za nás nikdo nepovede. Ne v Íránu, ne v Sýrii, ne v Gaze. Nikdo se nezastane Židů v dobách nesnází. Tuto lekci jsme se již naučili.“

Autor: Eitan Divinsky, 29. července 2022

29.07.2022 22:28 Kristýna Kupková383Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News