Praha Jeruzalém

Netanjahu nebyl „nijak nadšený“ z Trumpova uznání Jeruzaléma, říká vysoký poradce Bílého domu Jared Kushner o bývalém izraelském premiérovi Benjaminu Netanjahuovi.

Od: World Israel News, 31. července 2022

Jared Kushner, bývalý zeť a hlavní poradce prezidenta Donalda Trumpa, ve své nové knize tvrdí, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu reagoval bez nadšení, když mu Trump prozradil své rozhodnutí přemístit americké velvyslanectví do Jeruzaléma a uznat město za hlavní město Izraele, uvedly The Forward.

Kushner ve své knize „Breaking History: A White House Memoir“ tvrdí, že Trump byl velmi zklamán poté, co během telefonátu slyšel Netanjahuovu reakci.

Tvrdil, že v důsledku toho Trump téměř zrušil své rozhodnutí přesunout americké velvyslanectví do Jeruzaléma.

Když Netanjahu slyšel Trumpovo rozhodnutí, řekl: „Pokud se rozhodnete to udělat, podpořím vás,“ tvrdí Kushner.

Poté, co Trump svůj záměr přesunout velvyslanectví a uznat Jeruzalém zopakoval, Kushner uvedl, že „Bibi reagoval s menším než očekávaným nadšením“.

V tu chvíli „Trump začal své rozhodnutí zvažovat a nahlas se ptal, proč to riskuje, když to izraelský premiér nepovažuje za tak důležité“.

Podle Kushnera pak Trump Netanjahuovi řekl: „Bibi, myslím, že problém je v tobě“. Netanjahu pak Trumpovi řekl, že je „součástí řešení“.

Kushner napsal, že Trump se zdál být výměnou názorů s Netanjahuem „frustrován“, ale neposkytl vysvětlení, proč Netanjahu na tuto velkou zprávu reagoval tak chladně.

Netanjahuův štáb poskytl na Kushnerova tvrzení následující odpověď:

„V rozporu s tím, co se tvrdilo, premiér Netanjahu, který prezidenta Trumpa o přesun velvyslanectví několikrát žádal, vyjádřil za toto rozhodnutí velké uznání.“

„Prezident Trump premiéru Netanjahuovi před přijetím rozhodnutí řekl: ‚Mám lidi, kteří říkají, že tento krok je pro Spojené státy nebezpečný, co si o tom myslíte?“

Netanjahu prezidentovi odpověděl, že žádné skutečné nebezpečí nevidí a že není důvod velvyslanectví nepřesunout.

„Dá se pochybovat o tom, že kdyby premiér Netanjahu odpověděl prezidentovi jinak, tak by se přesun velvyslanectví reálně uskutečnil.“

31.07.2022 06:26 Daniel Žingor131Zdroj: World Israel News

Klíčová slova