Praha Jeruzalém

Očekává se, že délka letů izraelských leteckých společností na východ se výrazně zkrátí – počínaje příštím týdnem.

Autor: Chana Roberts 3. srpna 2022, 22:30

Společnost El Al obdržela od Saúdské Arábie oficiální povolení k přeletům nad jejím územím, informovala ve středu večer stanice Kan 11.

Povolení vstoupilo v platnost ve středu a výrazně zkrátí dobu trvání letů směrem na východ. V této fázi společnost El Al čeká na technické povolení od Ománu, aby mohla lety začít provozovat.

Očekává se, že od příštího týdne se délka letů do Thajska zkrátí na osm a půl hodiny a lety společnosti Arkia do Bombaje a Goa se zkrátí na přibližně pět hodin a patnáct minut.

Minulý měsíc během návštěvy amerického prezidenta Joea Bidena na Blízkém východě Saúdská Arábie oznámila, že otevře svůj vzdušný prostor všem dopravcům.

V reakci na toto oznámení požádaly izraelské letecké společnosti El Al a Arkia Saúdskou Arábii, aby jim okamžitě umožnila létat nad svým vzdušným prostorem. Saúdská Arábie však na žádost leteckých společností bezprostředně nereagovala.

Později téhož měsíce společnost El Al oznámila, že začne provozovat přímé lety z Tel Avivu do Austrálie a že obnoví své plány na provozování přímých letů do japonského Tokia za předpokladu, že Saúdská Arábie schválí přelet těchto letů přes svůj vzdušný prostor.

V srpnu 2020 společnost El Al uskutečnila vůbec první izraelský komerční let nad Saúdskou Arábií poté, co jí k tomu bylo uděleno zvláštní povolení. Tento let směřoval do Spojených arabských emirátů a Saúdská Arábie mu povolila průlet kvůli tomu, že na palubě byli vysocí američtí představitelé.

04.08.2022 05:21 Daniel Žingor86Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova