Praha Jeruzalém

Zpráva podrobně popisuje zhoršování situace v Gaze během 15 let vlády Hamásu, kdy nedostatek pracovních míst a služeb vedl k sebevraždám a vraždám.

Od: Israel National News 3. srpna 2022 16:31

Za 15 let od převzetí vlády v pásmu Gazy Hamásem si dva miliony palestinských Arabů, kteří tam žijí, denně připomínají, že Íránem sponzorovaná teroristická skupina nedokázala vytvořit odpovídající životní podmínky.

Podle Khaleda Abu Toameha z Gatestone Institute se podmínky v Gaze zhoršily natolik, že stále více mladých lidí páchá sebevraždu skokem ze střechy, předávkováním léky, oběšením a sebeupálením.

V minulosti obyvatelé Gazy protestovali proti Hamásu, aby dali najevo svůj hněv nad železnou vládou Hamásu, která vedla k bídě v Gaze. Na poslední protest – v roce 2017 s heslem „Chceme žít“ – však bezpečnostní síly Hamásu reagovaly brutálním násilím.

Gazané nedávno opět vyšli do ulic proti Hamásu po prudkém nárůstu násilných trestných činů a zvyšujícím se počtu sebevražd, přičemž nevládní organizace letos zatím zaznamenaly 49 případů vražd a sebevražd.

Minulý týden údajně spáchali sebevraždu upálením čtyři Gazané.

„Ve všech zemích světa platíte daně za služby, které vám stát poskytuje, kromě nás,“ řekl podle zprávy Chalíl Talmas, obyvatel pásma Gazy. „Na oplátku nemáme žádné nemocnice, žádné vzdělání, elektřinu, vodu, veřejné služby, dokonce ani kontrolu hlodavců.“

Někteří palestinští Arabové uvedli, že protesty nejsou namířeny pouze proti zkorumpovanému Hamásu, ale také proti Palestinské samosprávě, která uvaluje sankce na pásmo Gazy ve snaze oslabit vládu Hamásu. Ukazovali prstem na představitele Hamásu i Palestinské samosprávy a jejich rodiny, že jsou zkorumpovaní a žijí v luxusu, zatímco palestinští Arabové pod jejich vládou žijí v dlouhodobé nezaměstnanosti a chudobě.

Obyvatelé pásma Gazy se také zlobili, že vysocí představitelé Hamásu a jejich rodiny, jako například vůdce Hamásu Ismail Haníja, který se nedávno přestěhoval z Kataru do Turecka, odjeli do jiných blízkovýchodních zemí za lepším životem, zatímco oni uvízli v Gaze, protože je Egypt nepustí přes společnou hranici.

04.08.2022 05:31 Daniel Žingor125Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova