Praha Jeruzalém

Izrael odmítá žádosti zprostředkované Egyptem jménem teroristické skupiny.

Od: All Israel News, 4. srpna 2022

Izraelská armáda již třetím dnem uzavřela přístup k silnicím lemujícím pásmo Gazy, což je preventivní opatření proti možným odvetným akcím teroristické skupiny Palestinský islámský džihád (PIJ) po pondělním zatčení jejího vůdce.

Při razii ve městě Jenin na Západním břehu Jordánu byl zatčen vůdce PIJ Bassem al-Saadi a dva další bojovníci, včetně al-Saadiho zetě. Al-Saadi si již dříve odseděl 15 let v izraelských věznicích.

Obyvatelé izraelských měst podél hranic s Gazou si buď musí najít alternativní cesty ven z obklíčení – například Kerem Šalom a kibuc Nahal Oz – nebo zůstat zablokovaní, dokud hrozba nepomine. Obyvatelé mohou oblast opustit pouze v případě nouze v určitých časových intervalech.

Všechny silnice západně od přístupové cesty do pásma Gazy, silnice 232, stejně jako silnice 4 od křižovatky Zikim k hlavnímu přechodu Erez, byly v obou směrech uzavřeny. Pláž Zikim severně od Gazy byla pro návštěvníky uzavřena a vlaková doprava mezi Aškelonem a Sderotem byla pozastavena.

Izraelské obranné síly povolaly asi 100 záložníků, aby pomohli se zabezpečením oblasti.

Izraelský ministr obrany Benny Gantz ve středu uvedl, že bezpečnostní složky pracují již několik měsíců na tom, aby zabránily možným teroristickým útokům, v rámci operace „Prolomit vlnu“, a označil ji za „jediný cíl Izraele“.

„V této operační činnosti budeme pokračovat tam, kde to bude nutné,“ uvedl Gantz v prohlášení. „Žádná hrozba nás neodkloní.“

V projevu na setkání sjednocených politických stran Modrá a bílá a Nová naděje Gantz uvedl, že Izrael „bude jednat s odhodláním obnovit normální stav v oblasti kolem Gazy, a pokud nebude možné, aby se k normálnímu stavu vrátili oni, nebude normální stav ani uvnitř Gazy. Pokud se normální stav vrátí, budou z toho mít prospěch všichni obyvatelé oblasti.“

Izraelský premiér Jair Lapid ve středu jednal o pokračujícím napětí se svým bezpečnostním kabinetem, kde obdržel hodnocení situace a informace o nejnovějších bezpečnostních akcích Izraele.

Palestinské noviny Al-Kuds citovaly nejmenovaný palestinský zdroj, který uvedl, že egyptské snahy o deeskalaci napětí mezi Izraelem a Islámským džihádem pokračují, ale že „Izrael zatím požadavky PIJ odmítl“.

Deník uvedl, že teroristická skupina požádala o povolení pro al-Saadiho rodinu, aby ho mohla zkontrolovat, a že PIJ požaduje, aby IDF zastavily operace na Západním břehu Jordánu, zejména v Jenínu.

Nedávno teroristická skupina požádala o propuštění Chalíla Awawdeha, palestinského vězně, který v současné době drží hladovku.

Zdroj Al-Kuds údajně tvrdil, že „Izrael všechny žádosti odmítá“, a naznačil, že PIJ má zájem na deeskalaci situace, ale „trvá na svém právu reagovat na zločiny okupace“.

Je známo, že PIJ navádí protitankové střely a zaměřuje se na civilní i vojenská vozidla, přičemž zabíjí izraelské civilisty i vojáky IDF.

05.08.2022 06:11 Daniel Žingor138Zdroj: All Israel news