Praha Jeruzalém

Palestinci v pásmu Gazy tvrdí, že úder IDF zabil v sobotu večer několik dětí, ale v té době v oblasti neproběhl žádný izraelský útok, upřesnila IDF.

Aryeh Savir, TPS a World Israel News, 6. srpna 2022.

Raketa odpálená teroristickou organizací Islámský džihád směrem na Izrael v sobotu večer selhala a explodovala uvnitř pásma Gazy, přičemž zahynulo nejméně pět dětí.

V návaznosti na tvrzení v Pásmu Gazy, že zásah IDF zabil několik dětí, IDF uvedla, že ve 20:40 byla směrem k Izraeli odpálena raketová palba z Gazy.

Současně se na sociálních sítích objevily zprávy z Gazy, které tvrdily, že v mešitě Imada Akela ve městě Džabalíja byly „zmasakrovány děti“ a nejméně pět dětí bylo zabito a 15 zraněno.

Po upřesnění s palebným centrem IDF a velením brigády IDF uvedly, že v tomto časovém úseku nebyly v oblasti provedeny žádné izraelské útoky. Detekční systémy IDF navíc zaznamenaly neúspěšný odpal.

Ředitelství veřejné diplomacie Izraele vydalo následující prohlášení:

„V rozporu s palestinskými zprávami o incidentu v Džabalíji je třeba upřesnit: Máme k dispozici videozáznamy, které nade vší pochybnost dokazují, že tento incident nebyl výsledkem úderu Izraelských obranných sil. Izraelské bezpečnostní síly v Džabalíji v uplynulých hodinách nezasáhly.“

„Bylo nezvratně prokázáno, že tento incident byl důsledkem selhání rakety odpálené Islámským džihádem.“

Po zprávách v palestinských a mezinárodních médiích proběhlo vyšetřování, které jednoznačně prokázalo, že děti nezabil izraelský úder, ale raketa odpálená z pásma Gazy, která dopadla do centra Džabalji. Veškerá palba teroristické organizace Islámský džihád je dvojnásobným válečným zločinem: střílí na civilisty a využívá gazanské civilisty jako lidské štíty.

Teroristé z Islámského džihádu o víkendu vypálili na izraelská města na jihu Izraele a až po Tel Aviv asi 400 raket, kvůli kterým se miliony Izraelců utíkaly schovat.

Teroristická organizace zahájila svůj útok na izraelské civilní cíle v pátek poté, co izraelské letectvo (IAF) provedlo preventivní úder, operaci Breaking Dawn, proti vysokým velitelům teroristické organizace Islámský džihád a teroristickým buňkám, které v posledních dnech plánovaly útok na izraelské cíle.

Vzhledem k bezprostřední hrozbě útoku proti izraelským civilistům ze strany teroristické organizace Islámský džihád v Gaze jsme dnes zahájili operaci ‚Breaking Dawn‘,“ uvedla v pátek IDF.

Většinu raket vypálených na Izrael, přibližně 95 %, zachytily obranné baterie Iron dome rozmístěné po celém Izraeli. Jeden dům ve Sderotu však byl raketou přímo zasažen, ale jeho obyvatelé nebyli zraněni, protože se jim podařilo před dopadem rakety utéct do krytu. Ve městě Aškelon bylo raketou poškozeno několik automobilů.

Desítky Izraelců byly ošetřeny týmy rychlé lékařské pomoci kvůli lehkým zraněním, která utrpěli při útěku do krytu, a kvůli šoku.

Vysoký počet raket, nejméně 15 %, dopadl do samotného pásma Gazy.

07.08.2022 05:28 Daniel Žingor164Zdroj: World Israel News

Klíčová slova