Praha Jeruzalém

Před operací v Gaze se vysocí představitelé Islámského džihádu chystali vypálit protitankovou střelu na civilní autobus s desítkami Izraelců.

Od: Israel National News 9. srpna 2022 9:57

Izraelský obranný ešelon neodhadoval, že by rutinní zatčení teroristy Islámského džihádu Basa’am Asadim minulý týden v pondělí vedlo k vážné bezpečnostní situaci.

Podle zprávy serveru Walla! bylo v noci po Asadiho zatčení jižní velení informováno, že představitelé Islámského džihádu se chystají vypálit protitankovou střelu na civilní autobus s desítkami Izraelců. Po obdržení této informace bylo v úterý rozhodnuto uzavřít silnice v blízkosti hranic s Gazou a izolovat prostory v oblasti.

 

Koordinátor vládních aktivit na územích (COGAT) generálmajor Rassan Alian začal prostřednictvím agentů zasílat varování vysokým představitelům Islámského džihádu a Hamásu. Islámský džihád považoval rozhodnutí uzavřít silnice za „izraelskou slabost“ a připravoval se rozšířit svůj útok na izraelskou domácí frontu. Čím více izraelská veřejnost uzavírku kritizovala, tím větší důvěru získávali vysocí představitelé Islámského džihádu v Gaze.

Podle zprávy se s přibývajícími hodinami obraz vyjasňoval a IDF získávala pochopení, že bez rozsáhlého útoku proti Islámskému džihádu by teroristická skupina pravděpodobně využila této chyby k tomu, aby zaútočila na civilisty, a pokud by IDF neprovedla preventivní operaci nyní, čelila by pravděpodobně v budoucnu překvapivému teroristickému útoku.

Útokem na vybrané cíle Islámského džihádu během operace Breaking Dawn se Izraeli podařilo eliminovat infrastrukturu pro provedení útoku proti civilním autobusům.

10.08.2022 05:46 Daniel Žingor106Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova