Praha Jeruzalém

Aine Davis, obviněný z členství v buňce ISIS, která vraždila rukojmí, byl zatčen po příletu na letiště v Lutonu.

Autor: Elad Benari 11. srpna 2022 3:15

Ve Velké Británii byl na základě obvinění z terorismu zatčen muž obviněný z členství v nechvalně známé buňce skupiny Islámský stát (ISIS), která vraždila rukojmí, informovala ve středu BBC.

Aine Davis ze západního Londýna přiletěl na letiště v Lutonu poté, co byl propuštěn z tureckého vězení, kde si odpykával sedm a půl roku vězení za členství v teroristické skupině.

Davis je podezřelý z členství v buňce ISIS, které se kvůli britskému přízvuku jejích členů přezdívá „Beatles“.

Během soudního procesu Davis popřel, že by byl členem této buňky.

Osmatřicetiletý Davis byl podle BBC zatčen příslušníky protiteroristického velitelství metropolitní policie a převezen na policejní stanici v jižním Londýně.

Byl zatčen v souvislosti s trestnými činy podle zákona o terorismu z roku 2000, včetně získávání finančních prostředků a držení předmětů pro teroristické účely.

Předpokládá se, že buňku „Beatles“ tvořili čtyři členové, kteří se dobrovolně přihlásili k boji za ISIS v Sýrii a nakonec hlídali západní rukojmí.

Americké úřady uvedly, že skupina zabila 27 rukojmích a několika z nich uřízla hlavu.

Alexanda Kotey, člen „The Beatles“, byl v dubnu americkým okresním soudcem odsouzen k doživotnímu vězení.

Kotey se přiznal k účasti na plánu s rukojmími, který vedl ke smrti Američanů, Japonců a britských občanů v Sýrii.

Kotey a další člen skupiny „The Beatles“, El Shafee Elsheikh, byli v říjnu 2020 obviněni z mučení, stínání hlav a dalších násilných činů vůči čtyřem Američanům a dalším osobám zajatým a drženým jako rukojmí v Sýrii.

Odsouzení ve všech osmi bodech obžaloby u amerického okresního soudu v Alexandrii se točilo kolem smrti čtyř amerických rukojmích: Sotloffa, Petera Kassiga a Kayly Muellerové.

„Beatles“ stojí pravděpodobně také za uříznutím hlav britských humanitárních pracovníků Davida Hainese a Allana Henninga a japonského rukojmího Kendžiho Gota.

Elsheikh byl za svou roli v plánu únosu rukojmích odsouzen již dříve.

Vůdce skupiny Mohammed Emwazi, který byl známý jako „Džihádista John“, byl po intenzivním pronásledování zabit při leteckém útoku v roce 2015 v Sýrii.

11.08.2022 05:32 Daniel Žingor116Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova