Praha Jeruzalém

Hennadij Korban tvrdí, že na Vladimira Putina uvalil kletbu „Pulsa Denura“, která prý nepřítele do roka zabije.

Autor: Cnaan Liphshiz – JTA, 16. srpna 2022 17:15

Proč ruské jednotky důrazněji nezaútočily na ukrajinské město Dnipro, které je duchovním centrem chabadského chasidského pravoslavného hnutí? Podle jednoho provokativního ukrajinského židovského oligarchy je odpovědí starobylá kabalistická kletba vůči ruskému Vladimiru Putinovi.

Hennadij Korban, který byl minulý měsíc zbaven ukrajinského občanství, řekl ukrajinské televizní stanici NV, že kletbu, známou jako Pulsa Denura, proti Putinovi inicioval on – a že ruský vůdce o tom věděl.

Pulsa Denura je „procedura, při které musíte oficiálně varovat nepřítele nebo osobu, na které ji chcete provést, aby věděla, že je proti ní taková procedura iniciována. Já jsem Putina varoval. Ať si to dále promyslí a vyvodí závěry,“ řekl Korban v rozhovoru pro NV, který byl odvysílán ve čtvrtek.

Pulsa Denura je určena pro nepřátele Židů a má do roka přivodit smrt osoby, na kterou je uvalena. Pokud kletba nezabere, podle některých názorů zemřou místo ní lidé, kteří ji uvalili.

Je otázkou, jak hluboce je Pulsa Denura zakořeněna v židovské tradici. Zatímco její název, aramejsky „ohnivé biče“, se objevuje v některých klasických židovských textech, její formulace jako kletby se specifickým postupem – obřadem, který v noci provádí deset mužů starších 40 let a který zahrnuje zapalování svíček, recitování mystických textů a podle některých i troubení na šofar – se zdá být novodobým vynálezem.

Přesto je Pulsa Denura široce známá v Izraeli, kde ji pravicoví ortodoxní Židé použili proti mnoha politikům.

Extremisté ji prokleli premiéra Jicchaka Rabina krátce předtím, než ho v roce 1995 zabil židovský extremista. Jejich obřad, který se konal kvůli Rabinově ochotě postoupit půdu OOP, je všeobecně chápán jako nejnižší bod ve využívání židovských obřadů v rámci polarizujícího politického diskurzu v Izraeli.

(Možná proti Korbanově kletbě stojí skutečnost, že osoba, které se všeobecně připisuje organizování obřadu Pulsa Denura proti Rabinovi, aktivista Židovské obranné ligy Avigdor Eskin, je hlasitým Putinovým spojencem. V dubnu Eskin, častý přispěvatel do pořadů ruské státní televize, prohlásil, že zakládá prapor dobrovolníků na pomoc ruské armádě v boji na Ukrajině).

Pravicoví izraelští extremisté se také odvolávali na Pulsa Denura proti Arielu Šaronovi, který byl premiérem v letech 2001-2006, kvůli jeho plánu vyhnat Židy z Gazy Judeje a Samaří. O půl roku později Šarona postihla katastrofální mrtvice, z níž se už nikdy nezotavil.

A v roce 2013 obdržel Naftali Bennett, tehdejší izraelský ministr hospodářství a obchodu, dopis, v němž mu bylo vysvětleno, že Pulsa Denura byla proti němu uvalena proto, že uzavřel dohodu s vůdcem Ješ Aid Jairem Lapidem, která vyloučila strany haredi z tehdejší vládní koalice.

Korban, důlní manažer, který na své rodné Ukrajině čelí obvinění z korupce, neuvedl, kdy a jak Putina na Pulsa Denura proti němu upozornil. Podle Korbana však tento postup může vysvětlovat, proč Putin nepodnikl větší vojenské akce proti Dnipru, městu, kde se Korban narodil a kde má politický vliv.

„Jsem věřící člověk, ale přesto si myslím, že tento ceremoniál nějakým způsobem ovlivnil i to, že zatím Dněpr nebyl zasažen. Chci to zaklepat na dřevo, nechci to zakřiknout, chraň Bůh, nicméně je to tak,“ řekl.

Není pravda, že Dněpr, asi téměř milionové město na jihovýchodě Ukrajiny, nebyl vůbec zasažen. Zatímco pozemní vojska a lehké dělostřelectvo do města nedorazily, rakety dlouhého doletu ano – stovky, které většinou zasáhly civilní cíle, řekl nedávno jeho starosta serveru Politico. Přesto se mu zatím daří lépe než mnoha velkým ukrajinským městům a jeho nejvýznamnější budova, 22patrové centrum Menora, které je spojeno s hnutím Chabad, zůstala nepoškozena.

Korbanovo prokletí je posledním z dlouhé řady provokativních výstřelků jedné z nejbarvitějších ukrajinských politických postav. V roce 2016 se Korban bránil proti obvinění ze zpronevěry a únosu tím, že mu hrozí stejné zacházení jako Menachemu Mendelu Beilisovi, kyjevskému Židovi obviněnému z vraždy ve slavné krvavé pověře z roku 1913.

Korbanovi byl minulý měsíc odepřen vstup na Ukrajinu a dozvěděl se, že byl zbaven občanství, údajně proto, že měl dvojí občanství, což ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obhajoval jako součást normálního chodu tamních záležitostí. Mezi zhruba stovkou lidí, kteří tehdy přišli o občanství, byli i další dva významní a politicky významní židovští podnikatelé.

17.08.2022 05:05 Daniel Žingor902Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova