Praha Jeruzalém

Dálkově ovládané letouny se staly klíčovým faktorem v operační činnosti IDF.

Autor: Gil Tanenbaum, TPS, 18. srpna 2022

Úřad mluvčího IDF ve středu večer prozradil, do jaké míry se na úspěchu nedávné izraelské operace „Breaking Dawn“ podílely drony – bezpilotní letouny (UAV), a to ve velkém. Pětapadesátihodinová operace vedená s cílem ochromit infrastrukturu teroristické skupiny Islámský džihád v Gaze skončila před deseti dny.

IDF uvedla, že během operace její bezpilotní letouny nalétaly více než 2 000 letových hodin, uskutečnily přes 100 výpadů a provedly desítky útoků.

Bezpilotní letouny tvořily významnou součást operační činnosti IDF během operace „Breaking Dawn“. IDF uvedla, že bezpilotní letouny působily při operaci „přesným a smrtícím způsobem“ a přinutily Islámský džihád zaplatit „vysokou cenu“.

Dálkově ovládané letouny se v posledních letech staly vlivným faktorem v operační činnosti IDF. V každém okamžiku jsou bezpilotní letouny ve vzduchu a plní úkoly v oblasti shromažďování zpravodajských informací, pozorování, útoku a uzavírání palebných kruhů, uvedla IDF.

IDF poprvé odhalila, že používají ozbrojené bezpilotní letouny letos v červenci, a přiznala, že tyto bezpilotní letouny byly v poslední době nedílnou součástí zmaření akcí teroristických operativců a hledaných osob teroristických organizací v pásmu Gazy. Izraelští obranní dodavatelé patří k předním světovým výrobcům vojenských bezpilotních technologií.

Jednou z izraelských firem, která vyvíjí bezpilotní letecké systémy (UAS), je například Elbit Systems. Společnost se chlubí, že její bezpilotní letouny jsou páteří sil IDF. Elbit Systems nabízí ucelenou řadu UAS – od přenosného mini UAS Skylark LEX, přes univerzální taktické UAS až po UAS nové generace Hermes 900 se střední výškou a dlouhou vytrvalostí (MALE).

Hlavní centrum pro provoz bezpilotních útvarů IDF se nachází na letecké základně Palmachim. Na základně sídlí také bezpilotní letky izraelského letectva a jednotka Zik (5252), dálkově ovládaná letecká jednotka dělostřeleckého sboru IDF.

Na základně IAF Tel Nof sídlí další bezpilotní letka, která provozuje bezpilotní letoun „Eitan“. V uplynulém měsíci byla na základně letectva v Hazoru otevřena také nová bezpilotní letka, která provozuje dron „Nitsoz“ (Spark). Tento bezpilotní letoun, uvedla IDF, je součástí rozšiřování a posilování bezpilotního parku IDF a odezvy při shromažďování zpravodajských informací a palebných schopností pro manévrující síly.

Tato soustava pracuje ve vícerozsahové spolupráci se zpravodajskými jednotkami a je provozována palebnými centry na úrovni brigády, divize a velitelství.

Během činnosti mají operátoři bezpilotních letounů po určitou dobu obraz o situaci, v níž dbají na to, aby prováděli vojenské údery „kvalitně a přesně“ a zabránili tak poškození nezúčastněných osob.

Operační činnost letek bezpilotních letounů představuje přibližně 80 % všech operačních letových hodin v letectvu.

V červenci izraelský vojenský cenzor zrušil zákaz, který bránil izraelským novinářům informovat o používání bezpilotních letounů IDF. Jejich používání bylo všeobecně známo ze zpráv mezinárodních médií.

19.08.2022 05:47 Daniel Žingor180Zdroj: United with Israel