Praha Jeruzalém

Syrská observatoř pro lidská práva se sídlem v Británii, která monitoruje válečný konflikt, uvedla, že při úderech bylo zabito pět syrských vojáků a dva členové skupin podporovaných Íránem.

Od: Associated Press, 17. září 2022

Při izraelském úderu na damašské mezinárodní letiště a nedaleká vojenská stanoviště jižně od syrského hlavního města zahynulo pět vojáků, informovala v sobotu státní média.

Státní tisková agentura SANA s odvoláním na nejmenovaného vojenského představitele uvedla, že k úderům došlo po páteční půlnoci a způsobily také „materiální ztráty“. Dodala, že některé z izraelských raket byly sestřeleny dříve, než dosáhly svých cílů.

Syrská observatoř pro lidská práva se sídlem v Británii, opoziční organizace monitorující válku, uvedla, že při úderech zahynulo pět syrských vojáků a dva členové skupin podporovaných Íránem.

Izraelská armáda se k tomu odmítla vyjádřit s tím, že nereaguje na „zahraniční zprávy“.

Úder na mezinárodní letiště v Damašku přišel deset dní poté, co Izrael provedl raketový útok na letiště v syrském Aleppu na severu země, který ho na několik dní vyřadil z provozu. Jednalo se o druhý útok na letiště v Aleppu během jednoho týdne.

Dne 10. června izraelské nálety na mezinárodní letiště v Damašku způsobily značné škody na infrastruktuře a vzletových a přistávacích drahách a vyřadily hlavní dráhu z provozu. Letiště bylo po rekonstrukci otevřeno o dva týdny později.

Izrael v posledních letech provedl stovky úderů na cíle uvnitř vládou kontrolovaných částí Sýrie, ale jen zřídkakdy tyto operace přiznává nebo o nich hovoří.

Izrael však přiznal, že se zaměřuje na základny militantních skupin spřízněných s Íránem, jako je libanonský Hizballáh, který vyslal tisíce bojovníků na podporu sil syrského prezidenta Bašára Asada.

Izraelské údery přicházejí na pozadí širší stínové války mezi zemí a Íránem. Útoky na letiště v Damašku a Aleppu jsou kvůli obavám, že byla využívána k dopravě íránských zbraní do země.

18.09.2022 05:47 Daniel Žingor92Zdroj: World Israel News

Klíčová slova