Praha Jeruzalém

Prof. Oded Nahlieli a Dr. Michael Abba vyvíjejí metodu, která umožní lékařům v Rovníkové Guineji provádět složité čelistní a obličejové operace v Africe s izraelskou podporou.

Autor: Maayan Hoffman 19. září 2022

Dva izraelští lékaři se nedávno vrátili z Rovníkové Guineje, kde zakládají centrum, které bude školit místní chirurgy v provádění ústní a čelistní chirurgie.

Součástí školení bude i to, jak používat inovativní izraelský telemedicínský systém, který umožní izraelským chirurgům vést místní lékaře v reálném čase při složitých operacích.

Během svého pobytu zde oba izraelští lékaři také ošetřili více než tucet dětí se složitými problémy v oblasti úst a čelistí – většina z nich byla způsobena vrozenými vadami. Většina dětí byla mladší deseti let.

„Většina vad se týkala rozštěpu rtu a patra, přičemž se vyskytlo i několik případů dětí, které nemohly otevřít ústa kvůli infekci nebo úrazu,“ vysvětlil profesor Oded Nahlieli, vedoucí lékař v oboru ústní a čelistní chirurgie v Galilejském lékařském centru v Nahariji. „“Plánování a příprava všech operací probíhala v Galilejském lékařském centru s využitím technologie 3D tisku k vytvoření 3D modelů. Všechny operace proběhly úspěšně.“

Konkrétně lékaři použili k tisku 3D modelů v Izraeli CT snímky poskytnuté zubaři v Africe. Modely použili k přípravě na operace předem a poté je přivezli do Afriky, což zvýšilo přesnost a efektivitu prováděných operací.

„KDYŽ TO NEUDĚLÁME MY, NEUDĚLÁ TO NIKDO JINÝ“

Nahlieli a Dr. Michael Abba z Hadassah Ein Kerem necestovali do středoafrické země poprvé.

Nahlieli uvedl, že spolupráce začala před více než osmi lety, kdy se Abba spojil se svým příbuzným v oblasti, který provozoval místní nemocnici. Dozvěděli se, že v této oblasti není žádný maxilofaciální chirurg, a rozhodli se dobrovolně pomoci při léčbě nejhorších případů.

Letenky lékařů hradí nemocnice, která také platí 3D rendery. Jinak si lékaři za svůj čas – 10 dní služby až třikrát ročně – nic neúčtují.

„Když to neuděláme my, nikdo jiný to neudělá,“ řekl Nahlieli pro ALL ISRAEL NEWS. „Je pro nás ctí, že můžeme přijít a operovat tyto děti, z nichž mnohé nemají jinou možnost. Není to jako na Západě, kde mohou prostě jít a najít si jinou nemocnici. Ne, ve většině případů tyto děti zemřou.“

Řekl, že on a Abba „mají velkou radost z toho, že vidí děti“, kterým pomáhají. Jedno dítě si z vděčnosti za jejich práci změnilo jméno na Izrael, řekl Nahlieli.

Při této poslední cestě byl například operován šestiletý chlapec, který čtyři roky nejedl kvůli spojení mezi spodní čelistí a lebkou, které mu bránilo otevřít ústa. Po operaci mohl opět jíst.

V jiném případě byl operován voják ugandské prezidentské gardy, který utrpěl vážné zranění obličeje po výbuchu granátu.

POSÍLENÍ POSTAVENÍ MÍSTNÍCH LÉKAŘŮ

Do začátku pandemie COVID-19 jezdili izraelští lékaři do země třikrát ročně. Když však pandemie udeřila, byli nuceni přerušit svou činnost. To je přivedlo k tomu, že si uvědomili nutnost nejen provádět operace, ale také zmocnit místní lékaře, aby je prováděli sami.

Tehdy se rozhodli, že v Guineji musí vzniknout centrum a že využijí systém společnosti ORVIzio nazvaný „Telemedicína“, jehož prostřednictvím budou starší a zkušení izraelští chirurgové v reálném čase vést místní lékaře při provádění složitých operací. Ačkoli během této cesty nebyl proces školení u konce a možná nebude ani při další cestě, Nahlieli uvedl, že by měl být proces školení i centrum dokončeno během příštích tří let.

V minulosti lékaři v případě naléhavých situací nabízeli poradenství prostřednictvím videa v aplikaci WhatsApp. Nahlieli však připustil, že je tato metoda nedostatečná.

„Nebylo to snadné, ale museli jsme to udělat,“ řekl.

20.09.2022 06:06 Daniel Žingor62Zdroj: All Israel news

Klíčová slova