Praha Jeruzalém

Americký prezident Joe Biden vyprávěl představitelům židovské komunity o svých četných návštěvách synagogy, která se nachází nedaleko jeho domova ve státě Delaware.

Od: Israel National News 1. října 2022, 23:37

Americký prezident Joe Biden uspořádal v pátek v Bílém domě oficiální recepci pro židovské představitele u příležitosti Vysokých svátků.

V publiku vyvolal spoustu smíchu, když s vedoucími představiteli žertoval a řekl: „Pravděpodobně jsem chodil do synagogy častěji než mnozí z vás“. Biden vyprávěl, jak chodíval do synagogy kongregace Bejt Šalom ve Wilmingtonu ve státě Delaware, kde vyrůstal.

 

„V této synagoze jsem také získal vzdělání. Jsem sice katolík, ale v sobotu jsem chodil do synagogy a v neděli do kostela,“ dodal. Navzdory smíchu publika bylo jasné, že tentokrát to myslí vážně.

„V průběhu let jsme spolu vedli hluboké rozhovory o víře a hledání smyslu života. Tato synagoga a její komunita stály po boku mé rodiny jak v dobrých, tak i v nepříliš dobrých časech,“ poznamenal Biden.

Prezident řekl, že antisemitismus je zvrácené zlo, které pro něj není v žádném případě přijatelné. „Můj otec nebyl Žid, ale vždycky říkal, že ‚mlčení je spoluvina‘.“

 

„Židovská tradice říká, že od chvíle, kdy se na Roš hašana (židovský Nový rok) otevře Kniha života, až do okamžiku, kdy se na Jom kipur (Den smíření) zavřou brány modlitby, visí náš osud na vlásku. Je v našich rukou a my se můžeme změnit, udělat něco lepšího pro sebe i pro druhé,“ dodal.

Na závěr Bidenova projevu přednesl židovský houslista Jicchak Perlman modlitbu Avinu Malkeinu (Otče náš, králi náš) v tradiční verzi, která se zpívá v mnoha synagogách v USA i v Izraeli.

02.10.2022 06:29 Daniel Žingor359Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova