Praha Jeruzalém

Australská ministryně zahraničí Penny Wongová: „Nepodpoříme přístup, který podkopává dvoustátní řešení“.

Autor: Yoni Kempinski 18. října 2022 7:13

Australská ministryně zahraničí Penny Wongová v úterý prohlásila, že o statusu Jeruzaléma musí být rozhodnuto prostřednictvím mírových rozhovorů mezi Izraelem a Palestinci namísto jednostranných rozhodnutí.

„Nebudeme podporovat přístup, který podkopává dvoustátní řešení,“ uvedla Wongová, „australské velvyslanectví vždy bylo a zůstává v Tel Avivu“.

 

„Vím, že to v části australské komunity vyvolalo konflikt a trápení, a dnes se to vláda snaží vyřešit,“ dodala a prohlásila, že prohlášení Morrisonovy vlády byla „cynickou hrou, neúspěšnou, s cílem získat křeslo ve Wentworthu v doplňovacích volbách“.

Izraelské ministerstvo zahraničí v úterý ráno reagovalo prohlášením, že australský velvyslanec v Izraeli bude předvolán ještě dnes, a dodalo, že formální odpověď Izraele na toto rozhodnutí bude zveřejněna téhož dne.

Izraelský premiér Jair Lapid Wongovo oznámení odsoudil a v úterý ráno prohlásil: „Vzhledem ke způsobu, jakým Austrálie ke svému rozhodnutí dospěla, tedy jako ke spěšné reakci na nepravdivou zprávu v médiích, můžeme jen doufat, že australská vláda je v jiných záležitostech serióznější.“

„Jeruzalém je věčným hlavním městem Izraele a na tom se nikdy nic nezmění,“ dodal Lapid.

19.10.2022 05:38 Daniel Žingor104Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova