Praha Jeruzalém

Údajné ukrajinské odmítnutí je v souladu s tvrdým tlakem Kyjeva na židovský stát, aby se spojil se zemí a opustil své vazby na Rusko.

Autor: Lauren Marcus, World Israel News, 23. října 2022.

Ukrajinská vláda údajně odmítá spolupracovat s izraelskými představiteli obrany, kteří této bojující východoevropské zemi nabídli, že jí dodají protiraketový výstražný systém podobný tomu, který používá izraelský systém Iron Dome, uvádí zpráva hebrejského zpravodajského kanálu Channel 13 News.

Kyjev opakovaně požadoval, aby Izrael dodal Ukrajině zbraně a uplatnil hospodářské sankce proti Rusku, což jsou dva kroky, kterým Jeruzalém dosud odolával, protože se nadále držel diplomatické linie s Moskvou.

Vzhledem k tomu, že Kyjev je bombardován ruskými údery, včetně těch, které využívají íránské bezpilotní letouny Shahed-136, Izrael nabídl, že dodá Ukrajině systém včasného varování před raketami, který může pomoci civilistům dostat se do bezpečí před příchozími bombardováními.

V uniklém dopise ukrajinského velvyslanectví v Izraeli izraelskému ministerstvu zahraničních věcí, který na Twitteru zveřejnil novinář z Axios, se ukrajinští diplomaté vyjádřili, že země má „velký zájem získat od Izraele (v co nejkratších termínech) zejména obranné systémy: Iron Beam, Barak-8, Patriot, Iron Dome, David’s Sling, Arrow Interceptor a izraelskou podporu při výcviku ukrajinských operátorů“.

Pozoruhodné je, že systém krátkého dosahu Iron Beam zatím není v Izraeli funkční a Patriot se vyrábí v USA.

Ukrajina zdůraznila důležitost co nejrychlejšího obdržení systémů vzhledem k „vysoké pravděpodobnosti rychlých dodávek balistických raket Fateh-110 a Zolfaghar z Íránu do Ruské federace“.

Podle zprávy Channel 13 však Ukrajina odmítá nabídku ministra obrany Bennyho Gantze z minulého týdne na dodávku systému varování před vzdušnými útoky Kyjevu, protože neobsahuje technologii zachycení, která by sestřelovala přilétající rakety nebo drony.

Pokud by Izrael tuto technologii Ukrajině dodal, Rusko by to pravděpodobně považovalo za projev toho, že se Izrael v konfliktu jasně staví na jednu ze stran.

Údajné ukrajinské odmítnutí je v souladu s tvrdým tlakem Kyjeva na židovský stát, aby se spojil s touto zemí a opustil své vazby na Rusko.

Ukrajinští představitelé hlasitě kritizují Izrael za to, že Kyjevu nedodává zbraně, a zároveň bagatelizují izraelské humanitární úsilí v zemi, jako je například výstavba polní nemocnice na Ukrajině, která stála Jeruzalém přibližně 6,4 milionu dolarů.

24.10.2022 06:01 Daniel Žingor173Zdroj: World Israel News

Klíčová slova