Praha Jeruzalém

V době vzrůstajících obav ze zahraničního vměšování do izraelských voleb stojí za útokem, který tento týden na krátkou dobu vyřadil z provozu webové stránky Knessetu, „tým Xaknet“.

Od: Israel National News 26. října 2022 21:08

Webové stránky Knesetu se tento týden zhroutily, když je vyřadil z provozu ruský hacker, informoval ve středu večer politický analytik Channel 12 News Yarom Avraham.

Každý, kdo se pokusil stránky navštívit, obdržel chybové hlášení, přičemž chyba byla stejná pro všechny části světa, nejen pro uživatele internetu v Izraeli.

K hackerskému útoku došlo v neděli večer. Pracovníci Knessetu narušení identifikovali a během krátké doby obnovili plnou funkčnost webových stránek.

Jako zdroj kybernetického útoku byla podle agentury Bloomberg identifikována ruská hackerská skupina „Xaknet Team“, která má vazby na Kreml.

Kybernetický útok přichází v době, kdy izraelská zpravodajská komunita varuje, že zahraniční aktéři, jako je Rusko a Írán, se mohou snažit využít hackery k zasahování do voleb do Knessetu, které se uskuteční příští týden, a kdy ruští představitelé varovali před hrozivými důsledky pro izraelsko-ruské vztahy, pokud Izrael začne dodávat Ukrajině systémy protivzdušné obrany poté, co Rusko použilo k útoku na Ukrajinu bezpilotní letouny íránské výroby.

27.10.2022 05:18 Daniel Žingor74Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova