Praha Jeruzalém

Írán bude soudit 1 000 lidí v reakci na protesty proti smrti Mahsy Amini.

Od: Israel National News 31. října 2022 19:42

Írán v pondělí oznámil, že uspořádá veřejné soudy pro 1 000 protestujících, kteří se zúčastnili demonstrací po smrti 22leté Mahsy Aminiové 16. září, kdy byla ve vazbě mravnostní policie.

Hromadné soudní procesy se budou konat v Teheránu, což představuje první pokus íránské vlády použít rozsáhlou právní reakci k potlačení pokračujících protestů kvůli smrti Aminiové, uvedla agentura Associated Press.

Státní tisková agentura IRNA citovala soudní orgány, které popsaly, že 1 000 osob, které se podílely na protestech, bude obžalováno a postaveno před soud v Teheránu kvůli jejich „podvratné činnosti“. Představitelé režimu tvrdili, že obžalovaní jsou vinni z celé řady obvinění, včetně zapalování veřejného majetku a napadání bezpečnostních stráží.

„Ti, kteří mají v úmyslu konfrontovat a rozvracet režim, jsou závislí na cizincích a budou potrestáni podle právních norem,“ uvedl šéf íránské justice Gholam-Hossein Mohseni Ejei.

Ejei se nechal slyšet, že někteří z protestujících budou obviněni ze spolupráce se zahraničními vládami, a zopakoval tak nepravdivé tvrzení oficiálních představitelů, že protesty jsou spiknutím USA, Izraele, Velké Británie a Saúdské Arábie.

„Naši soudci se bezpochyby budou případy nedávných nepokojů zabývat přesně a rychle,“ řekl.

01.11.2022 05:01 Daniel Žingor68Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova