Praha Jeruzalém

Vrtný projekt odhalil dalších 13 miliard metrů krychlových zemního plynu v ložisku „Zeus“ u izraelského pobřeží Středozemního moře.

Od: World Israel News, 7. listopadu 2022

Projekt průzkumných vrtů u západního pobřeží Izraele odhalil další významné ložisko zemního plynu, a to v blízkosti několika dalších známých ložisek zemního plynu.

Britská společnost Energean PLC v pondělí oznámila, že v průzkumném vrtu „Zeus“ severozápadně od Haify objevila zemní plyn.

Odhaduje se, že ložisko plynu Zeus, které se nachází mezi nedávno objeveným ložiskem plynu Athena a ložisky Tanin a Tamar, obsahuje přibližně 13,3 miliardy metrů krychlových plynu, což je více než odhady před zahájením vrtů. Toto zjištění je však zatím předběžným odhadem a po dalších analýzách se může změnit.

Společnost Energean v pondělí rovněž uvedla, že vrty odhalily, že sousední plynové pole Athena je větší, než naznačoval předchozí odhad.

Ložisko zemního plynu Athena, které bylo poprvé nalezeno letos v květnu, bylo před zahájením vrtů původně odhadováno na přibližně 21 miliard metrů krychlových plynu, ačkoli tato prognóza byla později po květnovém vrtání snížena na pouhých 8 miliard metrů krychlových.

V pondělí však společnost Energean oznámila, že její auditor rezerv DeGolyer & MacNaughton na základě dodatečné analýzy dat zvýšil odhad na 11,75 miliardy metrů krychlových.

Díky těmto objevům vzrostla hodnota akcií společnosti Energean v pondělí ráno o 4 % na nejvyšší úroveň od roku 2018.

Ložiska Athena a Zeus, která jsou součástí větší oblasti zemního plynu označované společností Energean jako „Olympus“, by mohla být napojena na stávající infrastrukturu pro těžbu a skladování zemního plynu zřízenou v plynovém poli Karish.

08.11.2022 05:45 Daniel Žingor255Zdroj: World Israel News

Klíčová slova