Praha Jeruzalém

Přední mediální dozorčí orgán donutil britské noviny opravit svůj nepravdivý titulek o izraelském systému Iron Dome, který brání palestinským raketám zabíjet nevinné civilisty.

Od: United with Israel, 8. listopadu 2022

Od svého prvního nasazení v roce 2011 zachránil izraelský protiraketový systém Iron Dome nespočet životů, když palestinské teroristické skupiny nevybíravě odpalovaly rakety na nevinné civilisty.

Navzdory jednoznačně a výhradně obrannému charakteru systému Iron Dome jej britský deník Daily Express nedávno v titulku označil za „smrtící zbraň“.

Toto nehorázné překrroucení informace o technologii nezůstalo bez povšimnutí přední skupiny pro sledování médií HonestReporting, která požadovala, aby deník Daily Express tuto lež opravil.

Jak nedávno vysvětlil Simon Plosker z HonestReporting: „Je důležité, aby Iron Dome nebyl nesprávně označován za zbraň. Podporuje se tím falešný příběh, že palestinští teroristé a Izrael se občas účastní výměny raket titěrnými raketami.“

Ve skutečnosti palestinské teroristické skupiny v Gaze odpalují rakety na izraelské civilisty při nevyprovokovaných útocích, při nichž jsou Izraelci zabíjeni a mrzačeni. Systém Iron Dome „zachraňuje izraelské životy tím, že zachytí rakety dříve, než mohou způsobit masové oběti, a zachraňuje životy Palestinců tím, že snižuje nutnost pozemních operací IDF v hustě obydlených civilních čtvrtích, odkud teroristé odpalují své rakety,“ vysvětlil HonestReporting.

Poté, co hlídací pes kontaktoval deník Daily Express, noviny změnily titulek a správně označily Iron Dome jako „obranný systém“.

HonestReporting je skupina se sídlem v Jeruzalémě, která se zaměřuje na protiizraelskou zaujatost a antisemitismus, což jsou obvinění, kterým britská média běžně čelí a občas se k nim přiznávají.

Tento měsíc se veřejnoprávní BBC omluvila za svůj „nepřijatelný“ přístup k protiizraelské zaujatosti, který zahrnoval i pomlouvání židovských návštěvníků Chrámové hory v arabštině BBC jako „cizinců“ a „osadníků“.

V pondělí britský mediální regulační úřad Ofcom udeřil na BBC za její zpravodajství o antisemitském útoku na židovské teenagery v Londýně v prosinci 2021. Reportáž BBC obsahovala „významné redakční nedostatky“, pokud jde o obvinění, že oběti před útokem křičely „špinaví muslimové“.

„BBC ve svých zprávách tvrdila, že zvukový záznam pořízený během incidentu obsahuje protimuslimské nadávky – později je změnila na singulár „slur“ – které zazněly zevnitř autobusu. Krátce poté obdržela důkazy, které tuto interpretaci zvukového záznamu zpochybňovaly,“ uvedl Ofcom.

„BBC „neprodleně neuznala“, že zvukový záznam byl zpochybněn, a téměř osm týdnů neaktualizovala svůj online zpravodajský článek, aby to zohlednila,“ uvedly Guardian.

09.11.2022 05:46 Daniel Žingor138Zdroj: United with Israel