Praha Jeruzalém

„Spojujeme se s Ruskem a Íránem, které na nás útočí, a vzdalujeme se Izraeli – kterého chceme za spojence.“

Od: World Israel News, 13. listopadu 2022

Osobní poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Alexej Arestovyč v neděli prohlásil, že rozhodnutí Ukrajiny hlasovat pro protiizraelskou rezoluci o dva dny dříve bylo „vážnou chybou“.

Vysoce postavený poradce v živém vysílání uvedl, že „postoj ukrajinského ministerstva zahraničí byl nelogický a nepřijatelný“.

„Spojujeme se s Ruskem a Íránem, které na nás útočí, a vzdalujeme se Izraeli – kterého chceme za spojence,“ řekl Aristovič.

„Ukrajina se musí minimálně zdržet takovýchto hlasování,“ dodal.

Rezoluce, která prošla klíčovým výborem OSN poměrem hlasů 98 ku 17 a 52 se zdrželo hlasování, obviňuje Izrael z toho, že upírá palestinským Arabům právo na sebeurčení, popírá historické spojení Izraele s Chrámovou horou a vyzývá Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu, aby vydal stanovisko proti přítomnosti Izraele v Judeji a Samaří.

V návrhu rezoluce nazvaném „Izraelské praktiky a osídlovací aktivity ovlivňující práva palestinského lidu a dalších Arabů na okupovaných územích“ se uvádí, že Izrael porušuje „palestinská práva“ na sebeurčení „svou dlouhodobou okupací, osídlováním a anexí palestinského území okupovaného od roku 1967, včetně opatření zaměřených na změnu demografického složení, charakteru a statusu svatého města Jeruzaléma, a přijetím souvisejících diskriminačních právních předpisů a opatření“.

Tato výzva si klade za cíl požádat soud o stanovisko k tomu, jak tyto izraelské politiky a postupy „ovlivňují právní status okupace a jaké právní důsledky z tohoto statusu vyplývají pro všechny státy a OSN“.

Výzva k vydání nového stanoviska byla jednou ze šesti rezolucí týkajících se Palestiny, které výbor v pátek schválil.

Stanoviska soudu jsou nezávazná.

Proti rezoluci hlasovaly spolu s Izraelem tyto země: Rakousko, Bulharsko, Kanada, Česká republika, Estonsko, Německo, Guatemala, Maďarsko, Itálie, Libérie, Litva, Marshallovy ostrovy, Mikronésie, Nauru, Palau a Spojené státy.

Spojené království a Francie se zdržely hlasování.

Spolu s Ukrajinou schválily protiizraelské opatření všechny arabské státy, včetně nových spojenců Izraele Bahrajnu a SAE. Rusko rovněž hlasovalo pro.

Izraelský velvyslanec na Ukrajině Michael Brodsky udeřil na Kyjev, že rezoluci podpořil.

„Podpora Ukrajiny rezoluce OSN ‚Izraelské praktiky‘, popírající židovské vazby na Chrámovou horu a vyzývající k vydání poradního stanoviska Mezinárodního soudního dvora je mimořádným zklamáním. Podpora protiizraelských iniciativ v OSN nepomáhá budovat důvěru mezi Izraelem a Ukrajinou,“ uvedl Brodsky na Twitteru.

Ukrajina opakovaně odsoudila Izrael za to, že jí neposkytl zbraně a systémy protiraketové obrany, včetně systému Iron Dome. Jeruzalém od toho upustil, protože před provedením leteckých útoků na íránské cíle v Sýrii koordinuje své kroky s Ruskem.

Ukrajinská vláda dosud odmítala izraelské nabídky na civilní výstražný protiraketový systém.

14.11.2022 04:57 Daniel Žingor594Zdroj: World Israel News

Klíčová slova