Praha Jeruzalém

Jedna hi-tech součástka, teleskopická infračervená čočka s vysokým rozlišením, „se zdá být identická s modelem izraelské firmy Ophir Optronics Solutions Ltd“.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 16. listopadu 2022

Íránské bezpilotní letouny, které Rusko používá ve své válce na Ukrajině, jsou většinou naplněny součástkami získanými ze Spojených států a dalších západních zemí, včetně Izraele, uvedl ve středu deník Wall Street Journal.

Kromě zkoumání bezpilotních letounů sestřelených ukrajinskými vojáky se odborníkům podařilo převzít jeden bojový dron, Mohajer-6, za letu a bezpečně s ním přistát. Po jeho rozebrání místní vyšetřovatelé zjistili, že asi polovina jeho vnitřních součástí, včetně mikročipů, je „made in America“, uvádí se ve zprávě, kterou deníku ukázala kyjevská nevládní organizace Nezávislá protikorupční komise.

Asi třetina z 200 technických součástí byla vyrobena japonskými firmami, některé byly vyrobeny v Německu a na motorech ve vracích dronu bylo nalezeno logo Rotax, rakouské dceřiné společnosti kanadské firmy. Motory Rotax jsou výrobky dvojího použití (civilní a vojenské), nacházejí se ve sněžných skútrech i v amerických dronech Predator a izraelských dronech Heron.

Podle zprávy se jedna high-tech součástka, teleskopická infračervená čočka s vysokým rozlišením, „zdá být identická s modelem vyrobeným izraelskou firmou Ophir Optronics Solutions Ltd., jak vyplývá z fotografií zařízení v Mohajer-6 a firemních brožur, které prověřil Journal“.

Objektiv lze použít jak k pozorování shora, tak k útoku na cíl.

Mateřská společnost firmy Ophir, MKS Instruments Inc. sdělila deníku, že dodržuje sankční politiku Západu vůči Teheránu a neprodává Islámské republice žádné součástky.

Mezitím izraelské ministerstvo obrany na základě předběžného šetření v reakci na zprávu uvedlo, že i kdyby byla součástka vyrobena na místě, „objektiv není kontrolovaným obranným zbožím ani zbožím dvojího užití podle izraelského práva založeného na mezinárodních ujednáních“.

Před dvěma týdny zpráva Institutu pro vědu a mezinárodní bezpečnost, neziskové organizace zaměřené především na zastavení šíření jaderných zbraní a souvisejících technologií do jiných zemí i mezi teroristy, uvedla, že „mnoho komodit použitých v íránských bezpilotních letounech jsou hotové součástky, které se používají v civilních letadlech, včetně civilních dronů“.

Takové zboží pro všeobecné použití lze snadno a otevřeně zakoupit na internetu nebo dovážet ve velkém od jeho výrobců, aniž by byly porušeny jakékoli zákony.

Ostatní díly jsou pořizovány ze zemí, které nedodržují západní sankce.

Institut například obvinil Čínu z toho, že Íráncům pomáhá vyrábět jejich bezpilotní letouny: „Zdá se, že čínské společnosti dodávají Íránu kopie západních komodit k výrobě bojových bezpilotních letounů.“

Třetím – a nelegálním – způsobem získávání dílů je zakládání falešných společností, které je nakupují od firem, jež jsou buď čisté, nebo líné kontrolovat své zákazníky. Íránské zástěrky pak výrobky přesměrují do Teheránu.

Journal uvedl, že americká vláda nyní, na základě zpravodajských informací poskytnutých Ukrajinci, zahájila vyšetřování.

17.11.2022 05:05 Daniel Žingor103Zdroj: World Israel News

Klíčová slova