Praha Jeruzalém

Ministerstvo obrany je pro náboženský sionismus důležité z velké části proto, že správa Západního břehu Jordánu – který zahrnuje osady Judea a Samaří – podléhá izraelskému vojenskému právu.

Od: All Israel News 17. listopadu 2022

Pod tlakem Bidenovy administrativy, aby se zdržela jmenování šéfů krajně pravicových stran na ministerské posty související s obranou, zrušila dnes strana Likud jednání s vůdcem náboženského sionismu Bezalelem Smotrichem.

Smotrich neústupně požadoval rezort obrany. Americké ministerstvo zahraničí však údajně sdělilo pravděpodobnému budoucímu premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, aby „pečlivě zvážil“ jmenování vůdců z „krajní pravice“, protože prý neprospívají bezpečnostním otázkám.

Podle zpráv médií tento vzkaz předal americký velvyslanec v Izraeli Tom Nides na pondělní nezveřejněné schůzce s Netanjahuem. Administrativa vyjádřila znepokojení nad Smotrichem a jeho krajně pravicovým politickým partnerem Itamarem Ben Gvirem, samozvaným žákem rabína Meira Kahaneho, jehož politická strana byla prohlášena za teroristickou organizaci.

Ben Gvir, vůdce strany Židovská síla, chce být ministrem veřejné bezpečnosti ve vznikající izraelské vládě.

Smotrich je údajně otevřen vedení ministerstva financí, ale pravicoví aktivisté chtějí, aby portfolio obrany připadlo náboženskému sionismu, zejména proto, že správa Západního břehu Jordánu – jehož součástí jsou osady Judea a Samaří – podléhá izraelskému vojenskému právu.

Smotrich podporuje rozšiřování izraelské přítomnosti na Západním břehu Jordánu a anexi dalších jeho částí, což pravděpodobně vyvolá hněv Západu. Náboženský sionismus vydal v reakci na reportáž izraelského Channel 12 prohlášení, v němž uvedl, že „si velmi váží a oceňuje našeho amerického spojence, ale Bidenova administrativa by také měla respektovat izraelskou demokracii a nezasahovat do ustavení zvolené vlády“.

„Suverénní národ nemůže souhlasit s cizím diktátem, který by ohrozil bezpečnost Izraele a poškodil židovské osídlení v Judeji a Samaří,“ uvádí se v prohlášení.

Ženy pro izraelský zítřek, organizace podporující osídlení v Izraeli, kterou vedou Jehudit Katsover a Nadia Matar, apelovaly na Smotriche, aby se nevzdával ministerstva obrany.

„V těchto dnech vyjednávání jste vy i nastupující premiér Benjamin Netanjahu pod obrovským tlakem americké administrativy a levice… a médií, kteří všichni mají potíže s internalizací verdiktu izraelské demokracie a vůle lidu v Izraeli vyjádřené ve výsledcích voleb,“ napsaly Katsover a Matar. „Dělají vše pro to, aby úspěch minimalizovali a udrželi si nebezpečnou naději na rozdělení země a vytvoření arabského státu v jejím srdci.“

Katsover a Matar poznamenali, že nedávné volby byly pro izraelskou pravici „historickým úspěchem“ a „jedinečnou příležitostí k realizaci klíčové myšlenky, za kterou jsme bojovali celý život: odstranit potupu a strašlivou hrozbu palestinského státu, rozvíjet osídlovací podnikání v Judeji a Samaří a realizovat naše historické, národní a zákonné právo na tuto zemi“.

Očekává se, že tato vláda bude skutečně nejpravicovější a nejnáboženskější vládou v dějinách Izraele.

Zdroje z Likudu údajně uvedly, že přidělování portfolií bude probíhat hladce, jakmile bude definována Smotrichova role. Do čela ministerstva financí nebo obrany se zvažuje také šéf ultraortodoxní strany Šas Aryeh Deri – dvakrát odsouzený za finanční zločiny.

Izraelský prezident Isaac Herzog minulou neděli oficiálně pověřil Netanjahua sestavením vlády. Od tohoto dne má Netanjahu 28 dní na sestavení koalice, která pravděpodobně spojí Likud s náboženským sionismem a ultraortodoxními stranami Šas a Sjednocený judaismus Tóry, což by znamenalo celkem 64 křesel ve 120členném Knesetu.

Pokud Netanjahu potřebuje na sestavení většinové vlády více času, může požádat o prodloužení lhůty o 14 dní.

18.11.2022 05:42 Daniel Žingor129Zdroj: All Israel news

Klíčová slova