Praha Jeruzalém

„Vzdušné síly světové úrovně“: Izrael a USA rozvíjejí společné vojenské schopnosti proti íránské hrozbě.

Autor: Sharon Wrobel, The Algemeiner, 17. listopadu 2022

Izrael a Spojené státy rozvíjejí společné vojenské kapacity proti rostoucí hrozbě ze strany Íránu, uvedl náčelník generálního štábu IDF během návštěvy šéfa amerického Centrálního velení.

„Tváří v tvář rozvíjejícím se hrozbám na Blízkém východě a zejména proti íránskému režimu cvičíme a rozvíjíme společné vojenské schopnosti ve zrychleném tempu,“ uvedl náčelník generálního štábu IDF Aviv Kochavi, když velitel amerického Centrálního velitelství (CENTCOM) Michael Erik Kurilla ukončil svou čtvrtou oficiální návštěvu Izraele od nástupu do funkce v dubnu letošního roku.

Během návštěvy Kurilla diskutoval s vysokými důstojníky IDF o možnostech posílení „integrované protivzdušné a protiraketové obrany a regionální bezpečnosti“, uvádí se v prohlášení CENTCOM.

„Naše strategická partnerství v rámci regionu – včetně našeho dlouholetého a pevného partnerství s IDF – mají zásadní význam pro regionální bezpečnost a stabilitu,“ uvedl Kurilla. „Všechny tyto cesty do regionu mě informují o tom, jak rozumím hrozbám a výzvám, kterým jednotlivé země čelí, a o dostupných schopnostech.“

Společně s velitelem severního velitelství IDF Ori Gordinem absolvoval Kurilla cestu podél tzv. modré linie v blízkosti libanonsko-izraelské hranice a byl informován o výzvách, které představují operace teroristické skupiny Hizballáh a její využívání libanonských civilistů, a také o strategickém významu zabezpečení námořní hranice Izraele s Libanonem.

Podél hraniční linie mezi Izraelem a Sýrií Gordin poskytl Kurillovi přehled o operacích IDF, jejichž cílem je zabránit zakořenění íránských teroristických zástupců v Sýrii a náboru místních obyvatel k provádění teroristických útoků. V rámci prohlídky Kurilla navštívil pozorovací stanoviště s výhledem na Golanské výšiny, kde ho Gordin informoval o pašeráckých trasách mezi Libanonem a Sýrií, které Írán využívá k transferu zbraní a výbušnin Hizballáhu.

Na letecké základně Nevatim na jihu Izraele předal velitel izraelského letectva IDF generálmajor Tomer Bar Kurillovi 116. letku Lions of the South, která létá na stíhacích letounech F-35I.

„Izrael zde na letecké základně Nevatim udržuje pozoruhodně působivou leteckou kapacitu,“ prohlásil Kurilla. „Izraelské letectvo si udržuje prvotřídní vzdušné síly se špičkovými systémy, nejvyšší úrovní profesionality a prvotřídní bojovou schopností.“

20.11.2022 06:15 Daniel Žingor127Zdroj: United with Israel

Klíčová slova