Praha Jeruzalém

Ázerbájdžán se stane prvním státem s většinově šíitským obyvatelstvem, který bude mít v židovském státě své velvyslanectví.

Autor: Nicole Jansezian 18. listopadu 2022

Ázerbájdžán se dnes rozhodl otevřít velvyslanectví v Tel Avivu, čímž se stane první zemí s šíitskou většinou, která bude mít diplomatické zastoupení v Izraeli.

Premiér Jair Lapid toto rozhodnutí uvítal.

„Ázerbájdžán je důležitým partnerem Izraele a domovem jedné z největších židovských komunit v muslimském světě,“ uvedl Lapid. „Rozhodnutí otevřít velvyslanectví odráží hloubku vztahů mezi našimi zeměmi. Tento krok je výsledkem úsilí izraelské vlády o vybudování pevných diplomatických mostů s muslimským světem.“

Poděkoval také prezidentu Ilhamu Alijevovi a poblahopřál ázerbájdžánskému lidu, „který bude nyní poprvé zastoupen ve Státě Izrael“.

Velvyslanectví v Izraeli otevřely i další muslimské země, včetně Bahrajnu a Spojených arabských emirátů, které jsou však sunnitské.

Izraelský ministr obrany Benny Gantz se v říjnu v Baku setkal s Alijevem a jeho ázerbájdžánským ministrem obrany Zakirem Hasanovem, aby projednali bezpečnostní a politické otázky a obrannou spolupráci mezi oběma národy.

Gantz tehdy uvedl, že účelem jeho návštěvy bylo „zdůraznit význam udržování strategických vztahů mezi Státem Izrael a Ázerbájdžánskou republikou“.

Rozvíjející se vztahy mezi Jeruzalémem a Bakim „odrážejí změny v blízkovýchodním regionu po podpisu Abrahámských dohod“, uvádí se v oficiálním prohlášení Gantzova úřadu.

Nedávná spolupráce však může mít více společného s Íránem – společným nepřítelem obou zemí.

Zatímco se však vztahy Izraele s Ázerbájdžánem a jeho hlavním spojencem Tureckem zlepšují, jeho vztahy s Arménií, křesťanským národem, který se v posledních dvou letech zmítá v bojích, se zhoršují. Ázerbájdžán použil ve válce proti Arménii bezpilotní letouny vyrobené v Izraeli a předpokládá se, že Mossad operuje na ázerbájdžánském území za účelem špionáže Íránu.

Írán nedávno otevřel další konzulát v Arménii a deklaroval úzké vztahy s touto zemí.

20.11.2022 06:24 Daniel Žingor104Zdroj: All Israel news

Klíčová slova