Praha Jeruzalém

Poradce pro národní bezpečnost Eyal Hulata varoval: pokud nebude Írán zastaven – Rusové rozmístí své přesné rakety i na Ukrajině.

Od: Israel National News 21. listopadu 2022 5:14

Izrael protestoval u Ruska v souvislosti s použitím bezpilotních letounů, které zakoupil od Íránu, ve válce proti Ukrajině, uvedla v neděli zpravodajská stanice Kan 11 News.

Podle zprávy se protestní výzva uskutečnila v minulých dnech v rozhovoru izraelského velvyslance s náměstkem ruského ministra zahraničí Michailem Bogdanovem.

Úředníci v Jeruzalémě odhadují, že Írán je blízko k tomu, aby kromě prodaných bezpilotních letounů Šahed-136 předal Rusku také balistické rakety. V návaznosti na to varoval poradce pro národní bezpečnost Eyal Hulata před tímto krokem a uvedl, že pokud nebudou snahy Íránu omezeny, může Rusko umístit přesné rakety vlastní výroby také na ukrajinské území.

Íránský ministr zahraničí Hosejn Amir-Abdollahian nedávno poprvé přiznal, že jeho země poskytla Rusku bezpilotní letouny, a uvedl, že k dodávkám došlo ještě před začátkem války. Íránští představitelé dříve popírali, že by do Ruska nějaké bezpilotní letouny posílali.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj později v projevu k ukrajinskému lidu uvedl, že ví, že tvrzení Íránu nejsou pravdivá.

21.11.2022 05:41 Daniel Žingor107Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova